Campus Backa: Enda idén som inte fanns blev verklighet

Av alla visioner är det bara en som blivit verklighet. Den enda som inte fanns med på första idéskissen.

Landskapsarkitekten Marie Oldfeldt utgick från ett hål i staketet mot Duveholmsskolan när hon skissade på sin framtidsversion av Sportcentrum. Fem år senare har bara ett av de projekt hon inte ritade in på kartan blivit verklighet, den nya isarenan.

Landskapsarkitekten Marie Oldfeldt utgick från ett hål i staketet mot Duveholmsskolan när hon skissade på sin framtidsversion av Sportcentrum. Fem år senare har bara ett av de projekt hon inte ritade in på kartan blivit verklighet, den nya isarenan.

Foto: Anders Göransson

Katrineholm2020-11-30 09:37

– Fem år. Är det så länge sen, konstaterar Marie Oldfeldt.

Ja, det är så länge sedan hon fick uppdraget av Erik Bjelmrot på samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm att skissa på framtidens Sportcentrum.

"Det är en pärla med skavanker. Typisk 70-talsplanering där allt anpassats efter bilen", sa landskapsarkitekten Marie Oldfeld efter första besöket.

Hon fastnade först vid hur svårt det var att hitta till, och ta sig till, Backavallen och Duveholmshallen. Så när hon var klar blev det inte bara en framtidsskiss över ett idrottsområde. Det blev en så mycket vidare vision, som startade vid ett hål i staketet mot Duveholmsskolan, och sträckte sig hela vägen till järnvägsstationen. 

Med torg, nya vägar och rondeller, ja, till och med butiker, äldreboenden och nya bostäder, förvandlade hon Sportcentrum till Campus Backa. 

Där fanns ett Idrottens hus, en inglasad entré till Duveholmshallen som flyttats dit där godsmottagningen är än i dag och en utbyggnad av hallen på 4 000 kvadratmeter för att ge mer plats för friidrotten.

"Det finns potential", sa Marie Oldfeldt.

Det enda hon inte ritade in på skissen var en bandyhall.

– Jag vet att den var jättehet, men att det också var känsligt, säger Marie Oldfeldt.

Hon känner att hennes vision togs emot väl.

– Det var mycket engagemang.

Ändå blev det tyst. I några år. Sedan återkom Katrineholms kommun med önskemål om att hon skulle rita en hinderbana på ytan mellan Duveholmshallen och tennishallen.

Sedan tystnad igen.

– Det är inte så länge sedan jag gick igenom mina kontaktuppgifter i telefonboken och hittade Karin Engvall på service- och teknikförvaltningen. Vi hade nära kontakt då och jag tänkte faktiskt ringa henne för att höra hur det gått, säger Marie Oldfeldt. 

– Jag vet, jag levererade en vision på i alla fall 20 års sikt. Men det fanns i alla fall nio, tio projekt som kunde växa fram tidigare, men jag har inte sett röken av en handlingsplan. Jag vet inte hur kommunen tagit idéprogrammet vidare. Det skulle vara kul om man hållit kvar i den röda tråden, säger Marie Oldfeldt. 

Det blev inte hennes förslag till hinderbana som byggdes. Av alla de projekt som hon föreslog gick kommunen vidare med friidrottshallen och Idrottens hus. Det fanns ritningar och förslag på en ombyggnad för friidrotten för drygt 155 miljoner kronor. Idrottens hus var ännu närmare en byggstart. Men inget av dem blev verklighet.

För sanningen är att det enda som hittills genomförts är det enda förslaget som inte fanns med i Marie Oldfelts framtidsvision 2015. En bandyhall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!