Paddelsystrar – kanot-projekt utan gränser

Paddling är en helt ny värld för dem. Men de vågade ta steget och har nu hur kul som helst i kanoterna på Djulösjön i KKK:s nya satsning Paddelsystrar.

Paddelsystrar är ett initiativ i KKK att hitta tjejer med invandrarbakgrund. De första träningarna har varit så positiva att klubben bestämt sig för att köra varje tisdag hela sommaren.

Paddelsystrar är ett initiativ i KKK att hitta tjejer med invandrarbakgrund. De första träningarna har varit så positiva att klubben bestämt sig för att köra varje tisdag hela sommaren.

Foto: Anders Göransson

Kanot2021-07-05 05:31

– När jag var vid Djulösjön såg jag att det var många som paddlade och blev nyfiken.

Då såg Shogofa Mohabbat anslaget på Katrineholm KK:s klubbhus om Paddelsystrar och bestämde sig för att testa.

– Jag kom till Sverige från Afghanistan för sju år sedan och har lärt mig att simma. Men aldrig varit i närheten av en kanot. Nu tycker jag att det är hur kul som helst.

– Det var inte så svårt som jag trodde, säger hon.

undefined
Shogofa Mohabbat får hjälp av ledaren Julia Shutze att komma rätt i kanoten.

Det var i våras som Svenska kanotförbundet lanserade projektet och KKK hakade på, men valde att utvidga konceptet direkt.

– Från början var tanken att vi skulle vända oss till tonårstjejer med utländsk bakgrund, men vi välkomnar alla tjejer som vill prova på, säger ledaren Julia Schutze.

Det är inte så många år sedan hon själv satte sig i kanoten första gången. Sedan dess har hon både köpt egen havskajak, paddlar i åar, på Djulösjön och havet – och har valts till KKK:s ordförande.

Klubben, som en gång var Sveriges främsta, med Lars-Erik "Zeke" Moberg och OS-guldvinnaren Susanne Gunnarsson, som de stora stjärnorna har haft en djup dipp men kommit tillbaka starkt. Dennis Kernen, som var OS-aktuell till Tokyo, och Anton Andersson är båda fostrade på Djulösjön och tillhör i dag svenska senioreliten.

Men KKK har ännu en generation på gång med många duktiga ungdomar. Tävlingsverksamheten är dock inte det enda benet klubben står på. Friluftspaddlingen har växt.

undefined
Awar Fawel visste inte att det är en av KKK:s mest meriterade och framgångsrika kanotister, Lars-Erik "Zeke" Moberg som när han dök upp vid kanothuset var snabbt att ge lite tips och råd.

– Senast räckte inte ens klubbens alla 25 kanoter till, trots att vi även tog en K2:a. Då lånade några våra sup-brädor för att de ville med ut på sjön, säger Julia.

Friluftspaddlingen har sedan några veckor kompletterats med Paddelsystrar. Det finns flera gemensamma nämnare, som att upptäcka vattnet, naturen, ta del av gemenskapen men också bli en del av föreningslivet.

Därför tycker Julia – och förstås alla deltagarna – att det är så kul att introduktionspassen i Paddelsystrarna blivit en sådan framgång att man bestämt att köra varje tisdag hela sommaren och en bit in på hösten.

– Är man ovan vid vatten är inte det något hinder. En av våra ledare, Chrissa Stathi, är också simlärare. Så vi utgår från var och ens förutsättningar, säger Julia.

Den här kvällen är dock alla lika ivriga att få kanoterna i vattnet. Det är lite försiktigt i början, tekniken med paddeln och att svänga sitter inte riktigt än. Men för varje paddeltag växer självförtroendet hos alla som gör allt vidare svängar.

– Vi tar små steg men har stora ambitioner med gruppen, säger Julia.

Roba Saiefo och Amar Fawal är två av tjejerna som snabbt tagit till sig tekniken och balansen och är beredda på lite längre turer. Kvar på stranden står Robas jobbarkompis Sara Gustavsson.

– Roba har berättat så mycket positivt om Paddelsystrar att jag var tvungen att komma och titta men är inte riktigt redo än, säger hon.

undefined
RobaSaiefo tog med sig arbetkamraten Elin Gustavsson till Djulösjön för att locka till paddling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!