Westerholm: "Ser oss inte som något bottenlag"

Malmö har tippats hålla till i botten av SHL-tabellen medan Skellefteå nämnts som en guldkandidat. Men i premiären var det Malmö som drog det längsta strået när man vann med 5–2. Segerreceptet var en effektivt försvarsspel kombinerat med sylvassa kontringar.
–Skönt med tre poäng och första vinsten. Det är alltid tuffa matcher här uppe, säger Ponthus Westerholm, en av Malmös fem målskyttar i premiären.

Malmös Marcus Sylvegård jublar tillsammans med sina lagkamrater efter 2–0-målet i segermatchen borta mot Skellefteå.

Malmös Marcus Sylvegård jublar tillsammans med sina lagkamrater efter 2–0-målet i segermatchen borta mot Skellefteå.

Foto: Erland Segerstedt/TT

Ishockey2022-09-17 20:36

Skellefteåikonen Jimmie Ericsson hyllades i en halvtimme innan pucken släpptes. Hans tröja med nummer 21 blev den första hittills som hissats i Skellefteå Kraft Arena.

Och nog saknades den forne kaptenen när matchen kom i gång. Hemmalaget såg ut att vara kvar i hyllningsceremonin och Malmö tog en tvåmålsledning innan Skellefteå vaknade till.

Matchens första mål kom i en kontring genom Carl Persson och tvåan prickade Marcus Sylvegård in i krysset i spel fyra mot tre efter 14.37 i öppningsperioden.

Men under några blixtrande sekunder i slutet av öppningsperioden hade Skellefteå kvitterat till 2–2. Lagkaptenen Oscar Möller direktsköt in hemmalagets första mål i numerärt överläge efter 18.17.

Skellefteås hetaste anfallsvapen den här säsongen ser ut att kunna bli veteranen Joakim Lindström tillsammans med de båda återvändarna Pär Lindholm och Andreas Wingerli. Trion skapade tryck varje gång man var på isen.

Wingerlis målgivande passning mellan benen till Pär Lindholm var en godbit.

I det läget var Skellefteå på gång. Men Malmö stretade emot bra, hade en stark Daniel Marmenlind i buren och efter en mållös andraperiod var matchen helt jämn både mål- och spelmässigt.

"Bjuder på tre mål"

– Häftig tröjhissning. Kul för "Jimpa". Men vi tittade lite för mycket på den där tröjan i början, säger hemmatränaren Robert Ohlsson, som efter kvitteringen till 2–2 var optimistisk inför fortsättningen:

– Men sedan bjuder vi dem på tre mål. Det är lite för snällt att bjuda motståndaren på mål på den här nivån. Samtidigt är Malmö bra och trycker dit den när de får chansen.

För när Skellefteå såg ut att kunna ta över var det i stället Malmö som med tre mål i slutakten avgjorde premiären.

"Kan slå alla lag"

Efter 4.58 i den tredje perioden blev Skellefteås backstjärna Jonathan Pudas av med pucken bakom egen kasse. 19-årige William von Barnekow höll sig blixtsnabbt framme och med sitt första SHL-mål kunde han se till att Malmö återtog ledningen.

Malmö behöll kommandot och efter 11.27 i den tredje perioden utnyttjade Ponthus Westerholm ett av många Skellefteåmisstag i egen zon och sköt 4–2. Emil Sylvegård fullbordade Malmös seger när han gjorde 5–2 på slutet.

Det tippade bottenlaget tog alltså en klar seger mot det tippade topplaget.

– Vi ser oss inte som något bottenlag. Varenda match är fifty-fifty och vi försöker ta steg framåt hela tiden. Då kan vi slå alla lag, säger Ponthus Westerholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!