Lasch briljerade när Frölunda vann rivalmötet

Frölunda vann rivalmötet mot Färjestad (6–4). De dominerade i två perioder men höll sedan på att förlora allt i tredje. Till slut kunde göteborgarna avgöra i tom kasse. Till publikens jubel.

Frölundas Ryan Lasch jublar efter 1-1 målet under tisdagens ishockeymatch i SHL mellan Frölunda HC och Färjestads BK i Scandinavium.

Ishockey2022-02-15 21:27

Efter ett covidutbrott har Frölunda inte spelat hemma på över en månad. Det var med stor förväntan de tog emot Färjestad inför ett näst intill utsålt Scandinavium, nu när coronarestriktionerna lyfts.

Efter ett tidigt Färjestadsmål av Lucas Forsell kunde Frölunda tog greppet om matchen.

När Färjestads Pontus Widerström utvisades två minuter för osportsligt uppträdande efter att ha tacklat en Frölunda spelare efter avblåsningen behövde Ryan Lasch nio sekunder i powerplay för att kvittera.

– Vi drar på oss en dum "tvåa" och Frölunda tar initiativet, konstaterar Färjestadstränaren Johan Pennerborn.

Av bara farten

Och sen fortsatte Lasch att briljera av bara farten. Han kunde slå in 2–1 efter stolpträff från Andreas Borgman i första perioden och i slutet på andra serverade han Elmer Söderblom en delikatesspassning vid en kontring till 5–2.

– Jag spelar bättre när fansen är på plats. Jag kan spela på en högre nivå då. Det ger en stor boost. Utan fansen är det ganska tråkigt, säger amerikanen.

Frölundas tränare Roger Rönnberg prisar också supportrarna.

– I dag ser vi hur mycket fansen betyder för killarna, säger han.

Också Theodor Niederbach, även han tvåmålsskytt, stämmer in i hyllningskören.

– Det är otrolig skillnad med fansen på plats. När vi spelade utan blir det inte samma energi. Det är viktigt för oss att vi har fullsatt här på hemmaplan, förklarar han.

Två mål och en kaxigare attityd precis efter Roger Rönnbergs idé.

– Jag har pratat mycket med honom att våga släppa handbromsen.

Och det tycks ha gett effekt.

Tappa matchen

Men Frölunda höll på att tappa matchen i sista perioden. Färjestad hittade ny kraft på slutet och kunde reducera till 4–5 genom Michael Lindqvist och Per Åslund. Och när Pennerborn tog ut målvakten höll publiken anden.

– På något sätt gör vi match av det i sista. Det gör mig lite besviken att vi inte gör det från start till mål, säger Färjestadstränaren Johan Pennerborn.

Frölunda kunde reda ut situationen och Johan Sundström stängde matchen med ett puck i tom kasse.

Roger Rönnberg är nöjd med laginsatsen.

– Nu är vi hela som klubb igen. När vi spela inför ett fullt Scandinavium och kopplas ihop med fansen så händer det häftiga saker. Det är otroligt, analyserar han insatsen.

Båda lagen kom till spel med decimerat manskap. Frölunda saknade fem OS-spelare medan Färjestad hade något färre på plats i Peking.

Det var Frölundas tredje seger över Färjestad den här säsongen.