Förslaget: inget köp av Värmbols IP

Mer yta till gymnasterna och ett förslag om vad som ska hända med Värmbols IP. Det är två ärenden för service- och tekniknämnden att ta ställning till vid sitt budgetmöte i nästa vecka.

Frågan om ett eventuellt kommunalt köp av Värmbols IP har utretts. Nu finns tre förslag för service- och tekniknämnden att ta ställning till.

Frågan om ett eventuellt kommunalt köp av Värmbols IP har utretts. Nu finns tre förslag för service- och tekniknämnden att ta ställning till.

Foto: Anders Göransson

Investeringar2020-08-21 09:45

Det är ett år sedan den nya konstgräsplanen vid Värmbols IP, en investering på drygt tio miljoner kronor, stod klar. Då skrevs också ett nyttjanderättsavtal som ger föreningen hyresbefrielse i tio år mot att VFC tillhandahåller omklädningsrum vid kommunens övriga bokningar.

Planen var efterlängtad, men rätade inte ut alla frågor kring ägande och skötsel. Därför initierade VFC i våras en dialog med kommunen om hur IP ska ägas i framtiden. I dag ägs klubbhuset av VFC, men marken det står på av kommunen. Föreningen äger marken där B-planen ligger och ett hörn av konstgräset, medan resten av konstgräsplanen och grusplanen är kommunägd. Skötseln av anläggningen delas av kommunen och klubben.

Ett önskemål från Värmbol har varit att kommunen köper idrottsplatsen och övertar all skötsel.

Tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen har service- och teknik utrett frågan och även gjort en värdering av föreningens mark och byggnader.

– Den värderingen slutade på en miljon kronor, säger avdelningschef Karin Engvall.

Utredningen har sedan utgått från tre alternativa lösningar. 1) Fortsatt ägande och drift som i dag, men med tydligare dokumentation kring ansvarsfördelning och ägande. 2) Kommunen köper cirka 1 500 kvadratmeter av föreningens mark på konstgräsplanen för 50 000 kronor. 3) Kommunen köper hela föreningens innehav av IP.

– Arbetsgruppen förordar det första alternativet, säger Karin Engvall.

När det gäller gymnastikhallen läggs ett förslag fram om att gymnasternas yta utökas med 26 procent genom att de befintliga boulebanorna slopas.

– I stället bygger vi in sex av de nio utomhusbanorna alldeles intill hallen. Det föreslaget hjälper gymnastiken med sina utmaningar. Boulespelarna tappar tre banor och där har vi inget svar i dag om att bygga nya utebanor, säger Karin Engvall.

Kostnaden för ombyggnaden av gymnastikhallen och boulebanorna beräknas till 5,9 miljoner kronor. I ett annat projekt föreslås ytterligare en miljon kronor för att byta ut plexiglaset runt rinken i ishallen.

Utredningarna är klara, nu blir det service- och tekniknämnden som får ta ställning till dem vid sitt möte på torsdag i nästa vecka. Då läggs en budget för kommande års investeringar som sedan går vidare till kommunstyrelsen för beredning innan ett slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!