Det har funnits en fotbollsplan på Värmbols IP sedan 1927. Förra året ersattes naturgräset på A-planen av en ny konstgräsplan. En kommunal investering på drygt tio miljoner kronor som invigdes i september.
Nio månader efter invigningen har VFC initierat en dialog med kommunen om hur IP ska ägas i framtiden.
– Det är lite komplicerat i dag. Vi äger omklädningsbyggnaden som står på kommunal mark. Vi äger också B-planen och ett hörn av konstgräsplanen medan kommunen äger resten av A-planen samt C-planen. Men vi sköter C-planen, utan att det finns något tydligt avtal, säger VFC-ordföranden Anders Gölevik.
Det är en anledning att det förra året skrevs ett nyttjanderättsavtal där VFC får tio års hyresbefrielse mot att klubben upplåter omklädningsrummen till gästande lag.
Politiskt tas ett beslut på onsdagens kommunstyrelse – ett så kallat planeringsdirektiv som innebär att service- och teknikförvaltningen ska utreda frågan och komma med ett förslag inför nämndens budgetmötet i augusti.
Alternativen är tre: 1) allt fortsätter som i dag, 2) kommunen köper IP och äger allt, 3) VFC köper och äger allt.
Det sista alternativet är dock inte realistiskt.
– Vi har tidigare föreslagit att föreningen köper marken där omklädningsbyggnaden står, men fått nej från tjänstemannasidan. Men att köpa loss konstgräsplanen har vi inte ekonomi till, säger Anders Gölevik.
En besiktning och värdering av IP är redan gjord.
– Vad resultatet blev spekulerar vi inte i. Nu ska vi ta fram ett faktaunderlag inför budgetmötet, säger Karin Engvall, avdelningschef på service- och teknikförvaltningen.
En viktig del blir att tyda de juridiska delarna i nyttjanderättsavtalet. När konstgräset byggdes bidrog Värmbols FC med en halv miljon kronor. Pengarna togs inte ur klubbkassan utan söktes och beviljades genom det så kallade Idrottslyftet.
– Den delen får vi titta på särskilt, så att vi – om kommunen övertar Värmbols IP – inte blir skyldiga att betala tillbaka RF-pengarna, säger service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S).
VFC:s förhoppning är att kommunen övertar anläggningen.
– I dag är det inget bra ägarförhållande, det blir en form av dubbelt ledarskap. Samtidigt blir det allt svårare att få tag på ideella krafter som kan driva idrottsplatsen, säger Anders Gölevik.