Fönster krossades med järnbalk – nu har de fått nog

Vingåkers IF håller sin idrottsplats öppen för alla ungdomar. Men efter flera incidenter med gränslösa beteenden där fönster krossats, planer förstörs och skräpas ner och fotbollar sprids över samhället har de fått nog. "Det är inte okej när en järnbalk kastas in genom ett fönster", säger vice ordförande Teres Bergström Westerdahl.

Teres Bergström Westerdahl är vice ordförande i Vingåkers IF. Efter upprepade incidenter där ungdomar betett sig gränslöst och förstört saker på idrottsplatsen vädjar hon om hjälp.

Teres Bergström Westerdahl är vice ordförande i Vingåkers IF. Efter upprepade incidenter där ungdomar betett sig gränslöst och förstört saker på idrottsplatsen vädjar hon om hjälp.

Foto: Elin Elander

Idrottsanläggningar2024-07-25 08:02

På Vingåkers IP är samhällets alla ungdomar välkomna för att spela fotboll. Bollar lånas ut till de som inte har egen. Inledningsvis var ungdomarna skötsamma. Men därefter har det börjat spåra ur. 

– Det skräpas ner med godispapper, petflaskor, chipspåsar. Vi hittar också små smällare i gräsmattan, berättar Teres Bergström Westerdahl.

Att leva rövare med elsparkcykel och vanlig cykel orsakar också skador på planerna.

– Det blir väl kanske inte några enorma skador, men det är så onödigt jobb. Särskilt när gräsplanerna är blöta, fortsätter hon.

undefined
Klubbhusets fönster krossades för att ett gäng ungdomar blev sura över en tillsägelse. De hämnades genom att kasta en sten.
undefined
Det börjar bli ett evighetsgöra att plocka godispapper, chipspåsar, snus, små smällare och mycket annat efter ungdomarna som använder planerna på Vingåkers IP.

Det finns ungdomar som tydligt visat sitt missnöje mot tillsägelser när de ombetts plocka upp efter sig eller lämna området.

– Våra A-lagskillar sa till några. Då sulade de en sten genom ett fönster på klubbhuset, säger Teres Bergström Westerdahl.

Utöver det så har ungdomar också kastat en järnbalk rakt genom ett fönster på vaktmästarens husvagn.

– Det var mitt på ljusa dagen. Så allt det här händer trots att vi har vaktmästare här, suckar Teres Bergström Westerdahl.

undefined
Här ses en av alla de mindre skadorna på boulebanorna, som orsakar föreningen onödigt jobb. I bakgrunden ses vaktmästarens husvagn där några ungdomar kastade en järnbalk rakt genom ett fönster.
undefined
Det är bara den lilla entrén som hålls öppen för allmänheten. Så det är mest cyklar och elsparkcyklar som ungdomarna förstör planerna med.

Föreningen äger själva sina planer och har försökt vara tillmötesgående mot sina besökare.

– Vi brukar öppna toaletten. Men även där förstörs det. De kastar ut bindor på golvet. Vi har fått en maskin med gratis mensskydd sponsrad. Och då måste man ändå vänta några minuter innan man kan plocka ut fler bindor, säger hon och fortsätter:

– Fotbollarna som lånas läggs inte tillbaka utan sprids över samhället. Det är inget kul när man får plocka upp bollar nere vid Provinsbutiken.

undefined
Klubbhusets toalett brukar låsas upp så att besökarna kan få tillgång till den om de behöver. Men det skitas ner och mensskydden kastas omkring, trots att man måste vara enträgen och vänta mellan varje skydd som plockas ur maskinen.

Föreningen kan tekniskt sett bomma igen allt och enbart låta medlemmar beträda planerna.

– Men det har ju blivit som en samlingspunkt för ungdomar, man vill ju kunna ha det så. Men man måste sköta sig. Det är inte okej att slå sönder saker och förstöra, menar Teres Bergström Westerdahl.

undefined
Här ses grusplanen med boulebanorna till höger. Dessa hyrs ut och hyresgästerna har kämpat med att få dem fina. Man ser stor skillnad på den vänstra och högra sidan. Till vänster är det okej att cykla och leka, men det är tydligen mer lockande att förstöra boulebanorna.
undefined
Stenen som kastades var ungefär lika stor som en golfboll. Ingen person skadades när fönstret krossades och glassplitter flög in i stora klubbrummet.

På grusplanen har föreningen sagt att man får cykla och leka bortom boulebanorna, men tyvärr verkar det förbjudna locka mer.

– Istället kör man och förstör boulebanorna. Dessa hyr vi ut och de har lagt mycket tid på att få dem bra. 

Hon har vädjat om hjälp med att prata med ungdomarna och att snacket börjar hemma.

– Det handlar om enkla saker. Förstör inte, plocka upp och ställ tillbaka det man flyttar. Det är inte svårare än så.

undefined
Teres Bergström Westerdahl framför klubbhuset på Vingåkers IP.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!