Idrottsledarna om kommunens olika avtal: "Det sticker i ögonen"

Värmbols FC får hyresbefrielse i tio år – Föreningen idrott för alla tvingades betala 40 000 kronor för fem dagars läger vid sportcentrum. ”Det känns som att det saknas en röd tråd i Katrineholms kommuns avtal med föreningar”, säger Jonas Nilsson.

KSK-ordföranden Andreas Cervin erkänner att kommunens olika avtal sticker i ögonen.

KSK-ordföranden Andreas Cervin erkänner att kommunens olika avtal sticker i ögonen.

Foto: Anders Göransson

Idrott2019-07-11 07:00

När Värmbols FC och Katrineholms kommun skrev nyttjanderättsavtal för den nya konstgräsplanen i fotboll beviljades VFC hyresfritt i tio år. Ett avtal som många föreningar har reagerat på.

– Det är bra att kommunen är flexibel, men det blir svårt att jämföra olika avtal och om föreningar behandlas likvärdigt. Risken finns att det uppfattas som godtyckligt, säger Jonas Nilsson som är anställd av Sörmlandsidrotten men även ideellt engagerad i bland annat Fifa, Katrineholm hockey och KSK fotboll.

Dennis Carlson, enhetschef på service- och teknikförvaltningen, förstår att det kommer reaktioner, men säger att det råder olika förutsättningar för olika idrottsplatser.

– På Backavallen, där KSK och DFK Värmbol spelar, sköts allt av kommunens personal. Vid KAIK:s idrottsplats Stalls Backe finns en annan lösning och ytterligare en för exempelvis Sköldinge IP, sa Dennis Carlson när KK skrev om avtalet tidigare i somras.

Jonas Nilsson ifrågasätter också kommunens olika taxor.

– När en lokal förening hyr Backavallen för en ungdomsträning kostar det 60 kronor i timmen. När samma förening hyr samma plan för samma sport men i samband med ett läger eller cup räknas det som arrangemang och timtaxan stiger till 125 kronor. Mer än dubbelt så dyrt. Det är orimligt med tanke på att cuper drar hit idrottsturister som gynnar kommunen och näringslivet ekonomiskt, tycker Jonas Nilsson.

När till exempel Summer Camp arrangeras så är kostnaden till Katrineholms kommun för lokalhyror och luncher cirka 150 000 kronor.

– Visserligen fick campen tillbaka hälften av pengarna i bidrag från kommunstyrelsen, men det är ingen garanti att få det när man söker, säger Jonas Nilsson.

Senare i år ska Katrineholm cup arrangeras, en fotbollsturnering som lockar lag från andra kommuner med övernattningar.

– Cupen ger den idrottsturism och den goodwill kommunen vill ha. Men istället för att ge klubbarna ett incitament för att arrangera cupen får vi betala en hög hyra. I år tror jag att hyreskostnaden ligger på runt 110 000 kronor. Vi har även fått ansöka om ett hyresbidrag som täcker en del av kostnaden, men det finns ingen garanti för att vi får det. Sammantaget blir det svårt att få tillräckligt med pengar över som motiverar alla ideella insatser, säger KSK-ordföranden Andreas Cervin.

Vid ett tillfälle debiterades både KSK och DFK Värmbol 3000 kronor var ­– för extra städning av två omklädningsrum.

– Då undrar man vilken timtaxa kommunen går efter, säger Andreas Cervin.

Han har också synpunkter på kommunens avbokningsregler vid arrangemang.

­– De är väldigt tuffa och vi fick i våras betala 3 375 kronor för planer vi inte nyttjade under vår inomhuscup. Om du avbokar tider fyra veckor i förväg så får du ändå betala hälften av kostnaden, och det står inget att man slipper kostnaden om någon annan hyr lokalen/planen i stället. Det innebär att vi sannolikt inte vågar arrangera cupen framöver.

För KSK är A-lagets matcher dyrast.

– De kostar 2 100 kronor per match, totalt 40 000 kronor per år. Det är klart att det sticker lite i våra ögon när en annan förening får hyresfritt i tio år, säger Andreas Cervin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!