De tre fick kommunens idrottsstipendier

En triathlet, en fotbollsledare och en fotbollsdomare prisades i Stadsparken under nationaldagen.

Juan Mohammed, Sandra Johansson och Marie Sandberg fick kommunens idrottsstipendier.

Juan Mohammed, Sandra Johansson och Marie Sandberg fick kommunens idrottsstipendier.

Foto: Hilda Djupenstrom

Idrott2019-06-06 18:45

När man engagerar sig inom idrottsvärlden handlar det sällan om utmärkelser, svenska flaggor som vajar i vinden, storpublik och finkläder. Men under nationaldagen fick tre kandidater som vanligtvis fyller sin fritid med svett, regler hit och dit, disciplin och ansvar hyllas kungligt. Det var under nationaldraget i Stadsparken som Katrineholms kommun i vanlig ordning delade ut stipendier till lokala inom idrotten.

Sju nominerade till ungdomsdomarstipendet, lika många till årets idrottsprestation och 14 till ungdomsledarstipendiet blev till sist en i vardera kategori.

– Vi hade kunnat dela ut många fler stipendier. Det är många som är värda att uppmärksammas, sa kommunfullmäktiges ordförande Torgerd Jansson (S).

När Katrineholms musikkår hade slutat spela och flaggorna hissats presenterade hon och Service- och tekniknämndens vice ordförande Helena Gärtner (M) den första kandidaten som fick emotta ett stipendium.

– Hon ser varje person, är en kvinnlig ledare till ett pojklag och bidrar till jämställdheten inom fotbollen, sa Helena Gärtner och kungjorde att Sandra Johansson tilldelades ungdomsledarstipendet.

Näst på tur vad stipendiet för årets idrottsprestation.

– Hon är en stor inspiratör som alltid bjuder på sig själv. Hon tycker att allas prestationer är lika viktiga, oavsett nivå, sa Gärtner om Marie Sandberg som fick stipendiet.

Det nya stipendiet, ungdomsdomarstipendet, utdelades till fotbollsdomaren Juan Mohamed.

– Han är lyhörd, engagerad ung kille som lägger helger och semestrar på att utvecklas inom domarrollen. Han är ett föredöme för alla, sa Gärtner.

De nominerade fick kliva av scenen till rungande applåder och 15 000 kronor rikare.

– Det är jätteroligt, jag blev väldigt överraskad. Det är roligt att en mindre idrott också uppmärksammas, sa triathleten Marie Sandberg.

Stipendiepengarna går till sparandet för en ny cykel.

Juan Mohamed som sedan fyra år tillbaka dömer mellan 70 och 80 fotbollsmatcher per år var förvånad.

– Jag hade inte förväntat mig det här så jag är jätteglad. Det är bra för oss domare att få ett sånt här stöd, sa han, som inte ännu vet vad han ska lägga stipendiepengarna på – men då han själv bekostar domarutbildningar och kläder misstänker han att de delvis kommer att gå till det.

Även den prisade ungdomsledare Sandra Johansson var nöjd.

– Jag känner mig otroligt hedrad. Man lägger ned så otroligt mycket tid så det är jättekul att få uppmärksammas för det, att det uppskattas, sa hon.

För hennes del går prispengarna eventuellt till en fotbollsresa med sonen – som vill se Arsenal spela i England.

Mer om stipendiet

Idrottstipendiet om 15 000 kronor utdelas till individuella idrottare eller deltagare i lagidrott. Dessutom delas ett stipendie på 15000 kronor till en ung domare och till en ungdomsledare.

Tidigare stipendiater

Matilda Plan, 2017. Dennis Kernen, 2016. David Phram, 2015

Sara Lennman, 2014. Edvin Moberg, 2013. Anny Hammarsten, 2010.

Källa: Kommunens hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!