– Jag är väldigt glad över att jag blivit tillfrågad att vara en del av A-laget, det är ett väldigt proffsigt team och det gör att det är väldigt roligt. Spelarna är väldigt duktiga och ambitiösa.
Marlene började i februari och i den första tiden har handlat om att lära känna övriga ledare med huvudtränaren Håkan "Vargen" Andersson i spetsen. Hon har varit på en hel del träningar för att få en bild av hur A-laget arbetar. Hon var även på plats vid premiären när VFC mötte Smedby på Backavallen. Hon har även hunnit med några föreläsningar med hela laget.
– Jag arbetar med fokus på tankar, känslor och beteende ur ett coachande fotbollsperspektiv.
Marlene poängterar att hennes arbete är inne i en uppstartsfas.
– Vi tränare måste prata om hur vi exakt ska lägga upp det och vad det finns för behov.
Men det finns inga krav på spelarna att de måste ha enskilda samtal.
– För det första är det så att den individuella coachningen alltid är frivillig. Spelaren väljer själv om han har behov av mental träning. Sedan kommer jag att ha fler teoripass under året som handlar om idrottspsykologi och mental träning för att ge spelarna en kort utbildning.
Hur är ett samtal uppbyggt?
– Man börjar alltid med en nulägesanalys och sedan jobbar man mot ett önskat läge. Mental coachning handlar mycket om att frigöra människors potential och hitta varje spelares inneboende resurser. För att göra det använder jag mig av öppna och kraftfulla frågor. En professionell mental tränare som jag är jobbar aldrig med att ge generella tips utan det handlar om att individen själv måste hitta sina egna lösningar och den inre motivationen.
Der blir allt vanligare inom lagsporter och då inte minst inom fotbollen att man anlitar specialister för mental träning.
– Traditionellt har det varit vanligt med psykologiska rådgivare inom elitidrotten men då har det varit inom individuella idrotter som simning, friidrott eller skidor. Men det kommer mer och mer inom fotbollen och det är ju kul tycker jag och andra som är utbildade inom det här området. Fotboll är ju verkligen en fysisk och teknisk sport, men det är lika mycket en mental sport.
Många lag i allsvenskan har mentala coacher berättar Marlene och räknar upp lag som Hammarby, IFK Norrköping och IFK Göteborg.
– Nanne Bergstrand har alltid brunnit för mental träning.
Marlene har en gedigen utbildning i ryggen.
I grunden är jag beteende-vetare, men sedan har jag valt att certifiera mig internationellt som coach via Lars-Eric Uneståhl som är grundaren av mental träning i Sverige. Jag gick på Skandinaviska ledarhögskolan i Göteborg och nu läser jag kognitiv beteendeterapi (KBT)
Själv började Marlene spela fotboll redan när hon var fyra år och bodde i Forssjö.
– Jag fastnade ganska snabbt för fotboll och spelade fram tills jag var 18 år, berättar hon.
Marlene spelade både med flick- och pojklaget i Ericsberg GoIF. När hon var 13 år gick hon över till DFK Värmbol och hon kastades in i hetluften direkt.
– Jag fick spela med A-laget i division 2, minns Marlene.
Hon tog plats i Sörmlandslaget och fick även vara med på elitlägret i Halmstad.
– Det var kul men sedan tappade jag motivationen som många gör kring 17 och 18 års ålder när inte utvecklingskurvan gick uppåt lika snabbt längre och då hade man behövt en mental coach.