Hon är bäst – i i dubbla sporter

Filippa Karlsson är en talang utöver det vanliga. Sju dagar i veckan är det träning, tävlingar och matcher i både simning och fotboll.

20 maj 2019 17:47

Förr var det regel snarare än undantag att dubbelidrotta. I dag är det svårare, sedan konstisen kom och gjorde traditionella vinteridrotter till året runt-sporter. Sedan kom konstgräset och även fotbollen kan spelas årets alla tolv månader.

Men det finns fortfarande undantaget som sysslar med flera idrotter. På hög nivå dessutom.

Två av dem finns i DFK Värmbol.

KK-sporten har tidigare berättat om Nathalie Sundqvist som spelar fotboll med division 2-laget samtidigt som hon pluggar på basketgymnasium på väg mot ungdomslandslaget.

14-åriga Filippa Karlsson är inte långt efter. I simningen snuddar hon vid SM-tider och i fotboll lirar hon inte bara med klubblaget utan är också Sörmlandslagets målvakt.

Allt började för nio år sedan. Mamma Pernilla var simmare och KSS-legendaren Benni Svensk hade förstås full koll. När Filippa fyllde 5 år lockade han Pernilla tillbaka som tränare och fick "på köpet" Filippa som började med simning.

Samma sak i fotbollen. Pappa Dan var målvakt i KSK och tyckte förstås att dottern skulle börja spela fotboll.

Det blev både och.

– I fotboll var jag först utespelare. Men när vi saknade en målvakt blev det jag som fick ställa mig mellan stolparna. Trots att jag är skotträdd, säger Filippa.

Med åren har det blivit en rädsla som försvinner så fort hon får på sig handskarna.

– Det roliga med fotbollen är att man är ett lag och presterar tillsammans. I simningen är det tvärt om, där är man ensam i bassängen, säger Filippa.

Olika förutsättningar, men hon gillar båda sporterna lika mycket.

– I simningen ser man resultatet direkt på tiden. I fotboll finns det inget roligare än att vinna mot ett bättre lag.

Men medan hon är starkast i benen i bassängen, är hon lite sämre med fötterna i fotboll. Även om tränaren Christopher Hallberg berömmer hennes utsparkar tycker hon själv att hon är bäst med händerna.

– Jag är nog ganska orädd i fotbollen. Jag vågar gå ut och slänga mig även om det kommer en motståndare emot.

I simningen är frisim och rygg favoritgrenarna.

– För två år sedan var målet att komma ned på 1.10 på 100 fritt och det lyckades jag med vid tävlingarna i Esbjerg. Nu ska vi dit igen i månadsskiftet maj-juni och då hoppas jag nå nästa mål – under minuten, säger Filippa.

Lyckas hon är Filippa under kvaltiderna till SM senare i sommar i Norrköping. Innan dess hoppas hon bli uttagen till utvecklingslägret i Halmstad, det som tidigare kallades elitlägret.

– Blir det bara regn fixar jag det. Jag gör mina bästa resultat i simning utomhus när det regnar. Och jag gillar regnmatcher i fotboll, när man får glida i leran, säger hon och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Göransson