Förra året hade Vingåkers ryttarförening gjort om konceptet, men det blev inte helt lyckat. I år har VRF valt att varva ponny- och ridhästklasser, som tidigare.
– Förra året blev det lite rörigt så nu har vi återgått till det gamla. På så sätt blir det lättare för publiken att hänga med, säger Marie Lindkvist, ridskolechef vid Vårnäs.
I fjol åkte tävlande hem utan att veta att de vunnit sin klass. Eftersom de måste vara på plats när de ska ta emot sitt pris blev de som redan hade åkt hem, men vunnit, utan pris.
I år tävlar en klass per dag innan de går vidare till en winning round på söndagen. Det ska förhindra fjolårets missförstånd. Inför en winning round nollställs resultaten och ledande ekipage startar sist i varje klass.
Guldsporrarna har en högre nivå där de som har tävlat längst är med. I Virus lilla runda får i stället de som inte har tävlat lika mycket och som rider de lite lägre klasserna vara med.
För att kunna dra ihop det här evenemanget är föreningen beroende av sponsorer och inte minst funktionärer. Tävlingen pågår från torsdag morgon till söndag kväll och varje dag beräknas runt 60–65 funktionärer hjälpa till.
– Utan dem skulle inte det här gå runt. Alla anmäler sig själva och det är inte svårt att få tag på folk som vill hjälpa till, säger Marie Lindkvist.
Under tisdagen var det stor aktivitet vid Vårnäs. Många funktionärer var på plats för att fixa alla detaljer inför tävlingen och ännu fler droppade in när klockan började närma sig 16.00.
– Många kommer så fort de har slutat jobba för att hjälpa till.
Guldsporrarna har anordnats sedan 1985 och en som har varit med nästan lika länge är Göran Eriksson. 1986 började han att rita upp hur banorna skulle se ut, något han gör än i dag.
På föreningens område har man satt upp en tillfällig byggnad med plats för 70 boxar. Bredvid i hagen är det tänkt att alla tävlande ska ställa upp sina husvagnar eller tält. Lite över 900 starter är anmälda och tävlingen brukar locka runt 3 000 personer. Evenemanget har en stor betydelse för föreningen.
– För föreningen betyder det självklart massor. Dels för ekonomin, men också för samvaron, säger Marie Lindkvist.