Ryttaren med hela världen som sin arbetsplats kommer att ha en hektisk vår minst sagt. I början av april flyttar han och fästmön Janika Sprunger från anläggningen utanför Bonn i Tyskland till sitt egna ställe i Nederländerna, som just nu håller på att färdigställas. Ungefär samtidigt beräknas nedkomsten av parets första barn.
– Det blir lite mycket då ja, men 2020 var mindre hektiskt, säger Henrik pragmatiskt.
När han ringer håller han just som bäst på att förbereda sig och hästarna inför tävlingarna i Wellington Florida. Hästarna kommer att flygas över i mitten av januari för att kunna sitta i karantän ett tag.
– Jag kommer själv att pendla lite fram och tillbaka hela våren. Jag måste fixa med gården som håller på att byggas och så ska ju min kära fru och jag få barn i mitten av april, säger han.
Att det blir mycket att göra och hålla koll på bryr sig Henrik inte om.
– Vi kan inte bara sitta still. Våra kostnader och allt fortsätter precis som förut med eller utan corona. Visst blir det lite omständligt men vi måste göra det bästa av situationen även trots att det blir lite komplicerat. Vi har möjligheter och så länge som de finns så ser jag ett ljus i tunneln.
Henrik berättar att han har hästägare som befinner sig i USA och att det är därför hans säsong startar just där.
– Tävlingarna kommer att hålla på till sista helgen i mars. I april blir det sedan lite lugnare så att hästarna som jag haft med mig kan ta en paus. Sedan är det bara att hoppas att tävlingarna startar upp i Europa, säger Henrik.
Han kommer att ha tre hästar med sig till USA, däribland fästmöns King Edward som är ett av hans alternativ till OS.
– Han är en potentiell häst, men har inte riktigt rutinen. Han behöver samla lite kilometer och det kommer han att få i Amerikatävlingarna.
Förstahästen Toveks Mary Lou, som egentligen är den givna parkompisen under ett OS, har fått vila hela 2020.
– Vi har precis satt igång henne nu. Hon är en häst som inte behöver tävlas så mycket, bara tränas för att komma i form. Men hon behöver inte rutin, det har hon massor av redan. Inte som King Edward som behöver rutin från mästerskap och tävlingar i flera dagar.
Henrik berättar att han kommer att se till att Mary Lou är i tävlingsform lagom till utesäsongen startar i Europa.
– Hoppas jag kan börja tävla henne i slutet av april, början av maj, säger han.
Eftersom läget är som det är i världen vågar inte Henrik tänka för långt framåt. Målet är givetvis ett OS i Tokyo, de tredje spelen för Henriks del och för det svenska laget finns det ett VM-silver från Tryon i USA 2018 att försvara., men innan dess tar han allt vecka för vecka.
– OS är ett stort mål helt klart och det verkar ju bli av, med eller utan corona, men sedan måste hästarna vara friska och det är så långt kvar. Även om man har ett sikte långt fram så jobbar jag lite mer veckovis. Vi måste ju se vilka tävlingar som blir av först och främst och hur jag ska lägga upp planeringen för varje häst.
Efter alla inställda tävlingar under hösten är prognosen att kunna tävla i vår betydligt bättre.
– När man ser tävlingsplaneringen, så ser det väldigt fullt ut. Det kommer att ge många möjlighet att tävla. Inomhussäsongen blir det inget av som det verkar nu, men jag hoppas verkligen att utesäsongen blir av.
Men Gothenburg Horse Show verkar inte vara inställd ännu, bara framflyttad. Kommer du att ställa upp där?
– Ja absolut. Man får ta en vecka i taget som sagt så får man se hur man ställer sig till den då. Det är ju en väldigt stor tävling och man vill inte ställa upp om man inte är riktigt förberedd. Vi får se om hästarna är i form.
Hur har säsongen varit annars? Är du nöjd?
– Ja, det måste man säga. Man behöver bara titta lite runt omkring sig för att förstå att man har haft en jädra tur att kunna fortsätta hålla med det vi gör, trots den situation vi befinner oss i. Det har självklart inte varit i närheten av tidigare år, men man är otroligt lyckligt lottad om man bara ser hur andra har det.
Henrik säger att pandemin inte kunde hittat en mer lämplig tid att dyka upp på.
– Om vi nu skull ha någon alls, Men ja, jag hade lite yngre hästar som behövde lite rutin och inte kunde gå de största tävlingarna, plus bygget med våran gård som tagit en del tid också. Hade jag haft de tävlingsår som jag hade innan så hade det blivit väldigt mycket att göra helt klart.