Jubileumscupens snygga gest för barnen i Ukraina

Det ska fortfarande vara en handbollsfest. Men 25-årsjubiléet står KAIK över. I stället skänker klubben pengarna till barnen i krigets Ukraina.

Det var Gabriella Wåhlin som startade Katrineholm handboll cup, turneringen som i år firar 25-årsjubileum.

Det var Gabriella Wåhlin som startade Katrineholm handboll cup, turneringen som i år firar 25-årsjubileum.

Foto: Stina Järperud

Handboll2022-04-07 08:33

Gabriella Wåhlin och Ted Bäck var med redan första året KAIK arrangerade cupen.

Då var det Gabriellas idé och Ted spelade med pojklaget. Nu ingår båda i organisationskommittén där den 25:e turneringen drar igång på sju planer tidig lördag morgon.

– Det är 27 år sedan vi startade, men de två senaste åren har vi inte kunnat spela på grund av pandemin, säger Gabriella.

I fjol gjordes ett försök att flytta cupen från våren till hösten, men bara dagar innan den skulle starta satte smittskyddet stopp.

I år deltar lag från Sundsvall i norr till Mölndal i väster. Totalt 86 lag – exakt lika många som senast, 2019.

Skillnaden är – och här skiljer sig KAIK och handbollen från många andra föreningar och idrotter – det är flest flicklag.

– Så har det nog alltid varit, men inte så markant som i år när det är ännu fler flicklag som deltar, säger Gabriella och gläds inte minst att man fått åtta anmälningar till F16, klassen som fick strykas senast.

Årets fördelning är 30 pojklag och 56 flicklag. Arrangerande KAIK har inget pojklag anmält, däremot tre på flicksidan, två i F12 och ett i yngsta klassen, F10.

Trots många försök har ett KAIK-lag aldrig vunnit en A-final i den egna cupen. Men allt räknas inte i segrar. Att ha roligt är minst lika viktigt.

– Cupen har präglats av glädje och gemenskap under alla år. Det är vi så vi önskar att alla barn ska få ha det, säger Gabriella.

Därför avstår klubben att fira jubiléet med en 25-årsfest. De pengar den skulle ha kostat har klubben valt att skänka till barnen i krigets Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!