Folkfesten som fyllde Katrineholm: "Var ett enormt tryck"

Över tusen besökare, åtta hallar och en final med fullsatt läktare. 
Helgen bjöd på en riktig handbollsfest i Katrineholm, där hemmalaget Kaik:s F14-lag nådde final för första gången på 20 år.

Kaik:s F14-lag gick till final i den traditionsrika handbollscupen i Katrineholm.

Kaik:s F14-lag gick till final i den traditionsrika handbollscupen i Katrineholm.

Foto: Micael Eriksson Hartman

Handboll2025-04-14 16:45

Drygt 2 000 spelare, ledare och föräldrar från hela landet samlades i Katrineholm när den traditionsrika handbollscupen, från 1997, avgjordes – och Kaik:s äldsta flicklag hade chans att bli historiska som första lag att vinna hemmacupen. Senast Kaik var i final var med pojkar födda 1990.

Publiktrycket i finalen var så stort att hallen delades i två läktarhalvor, med supportrar från både Katrineholm och finalmotståndet Haninge, som är en av Stockholms mest etablerade klubbar.

– Det var grymt. Vi förlorade finalen med 15–11, men det var en otrolig upplevelse. Det var en final med riktig cupkänsla. Haninge hade tre busslaster här och det var fullt tryck på läktarna, säger Mikael Eriksson Hartman, tränare för Kaik:s Flickor 14-lag.

Cupen, som spelades i åtta olika hallar i Katrineholm, lockade i år över 100 lag från hela Mälarregionen, Stockholm och några klubbar från västkusten.

– Det är ju ett enormt arrangemang. Det är en av de stora sporthelgerna i stan, tillsammans med innebandycupen, säger han.

Kaik ställde upp med tre lag – ett P10-lag, ett F13-lag, som spelade i F14-klassen, och finallaget i F14-klassen.

– P10 vann tre av fyra matcher. De spelar utan tabeller, men gjorde det jättebra. F13-laget tog sig till kvartsfinal i B-slutspelet. Och så vårt lag då, som gick hela vägen till final.

Finalplatsen blev inte bara en stor händelse för laget, utan också ett tecken på att handbollen är på väg att åter växa i Katrineholm.

– Det finns egentligen ingen stark handbollskultur i Katrineholm. Kaik hade ett herrlag i högsta serien på 90-talet, men sen dog det ut. Nu börjar det vända igen. Det kommer fler och fler lag i de yngre åldrarna – både flickor och pojkar, vilket är väldigt roligt.

Kaik:s P10-lag.
Kaik:s P10-lag.

Cupen genererar även viktiga inkomster för Kaik.

– Det är en enorm insats som kräver många funktionärer som hjälper till. Vi tjänar bra pengar på cupen. Men inget kommer gratis.

Vad används pengarna till?

– Det går till ungdomsverksamheten och mer löpande kostnader som hallhyror. Vi är ju också mer än bara en handbollsförening.

Nyligen avslutades SM-serien där Kaik vann sin grupp i B-nivån och rankas nu bland de 20 bästa lagen i Sverige i sin åldersklass.

– Vi är ett riktigt bra lag. Det är dessvärre andra finalförlusten i en cup på en dryg månad. Vi börjar få rutin på finaler nu så efter lite påskvila ser vi med tillförsikt fram emot Järnvägen Cup i Hallsberg i slutet på maj, säger ledaren Mattias Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!