Ombyggnad stötte på hinder: "Tummar inte på säkerheten"

Två meter har blivit en knäckfråga i ombyggnaden av gymnastikhallen. ”Vi tummar inte på säkerheten."

Patrik Karlsson från Tegelstaden och kommunens fastighetsförvaltare Magnus Rostedt funderar på hur man ska lösa en hoppgrop där det ligger ett betongfundament strax under gruset.

Patrik Karlsson från Tegelstaden och kommunens fastighetsförvaltare Magnus Rostedt funderar på hur man ska lösa en hoppgrop där det ligger ett betongfundament strax under gruset.

Foto: Anders Göransson

Gymnastik2021-01-18 11:06

Det är tio år sedan en del av tennishallen byggdes om till gymnastikhall. Det blev ett jättelyft för gymnasterna som fick 950 kvadratmeter som specialanpassades för verksamheten.

I dag har klubben växt ur lokalen.

Därför togs ett politiskt beslut i höstas att ge gymnasterna hela hallen, som i dag delas med boulespelarna. De kompenserar då en ny boulehall ska byggas över de befintliga utomhusbanorna intill hallen.

Det ger gymnasterna 335 kvadratmeter till. Det är en ökning av ytan med 26 procent, tillräckligt för att klara föreningens utmaningar i dag då det är kö för att få börja.

Ombyggnationen och boulehallen, som beräknas kosta närmare sex miljoner kronor, har högsta prioritet. Men när projekteringen inleddes upptäcktes ett oväntat problem.

I den nya gymnastikdelen är det planerat för en hoppgrop. En så kallad klossgrop, av samma modell som tidigare fanns i Duveholmshallens DE-hall och blev Sveriges första då den byggdes 1978. 

Av säkerhetsskäl ska den vara minst två meter djup.

Det är det som är problemet. På grund av den höga grundvattennivån i området går det inte att gräva så djupt i befintlig hall.

– Vi kan inte tumma på säkerheten. Gropen måste vara två meter, säger Lotta Nilsson i Gymnastikföreningen Katrineholm, som sedan årsskiftet är det nya namnet efter sammanslagningen av GK Katrineholmsgymnasterna och Katrineholms Gymnastikförening.

Enligt en första översikt är det möjligt att gräva max 50 centimeter. Det skulle kunna kompenseras av att golvet höjs i hallen.

– Då begränsas vi av takhöjden. Golvet kan bara höjas en meter, vilket innebär att det fortfarande fattas en halv meter, säger Lotta Nilsson.

Vid ett möte med kommunen i förra veckan föreslog hon därför att låta boulebanorna vara kvar och att den nya hallen i stället byggs för gymnasterna.

– Men då räcker inte pengarna. Om vi ska bygga en ny gymnastikhall kräver det ett annat klimatskal, säger Magnus Rostedt, fastighetsförvaltare i Katrineholms kommun.

Med annat klimatskal menar Magnus Rostedt att en ny boulehall är tänkt som en enklare byggnad än om den ska användas av gymnaster.

Magnus Rostedt är ändå övertygad om att det ska gå att hitta en lösning.

– Den här informationen var ny för mig. Men det är inte svårare än att vi tar ett omtag, gör en ny markundersökning, se om det är möjligt att göra förstärkningar eller så kanske vi kan flytta om i den befintliga gymnastikhallen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!