GFK – nya klubben som får cirkeln att slutas

Det började för 103 år sedan. Nu sluts cirkeln för gymnasterna när GK Katrineholm bildas.

Lotta Nilsson och Vania Dal i samband med att nya gymnastikhallen i tennishallen stod klar 2011.

Lotta Nilsson och Vania Dal i samband med att nya gymnastikhallen i tennishallen stod klar 2011.

Foto: Tomas Nilsson

Gymnastik2020-06-01 14:32

 kommer att bli så bra, säger Lotta Nilsson som för två år sedan tog initiativet att bilda en ny förening.

Det var inte det första försöket.

– Nej, det är väl det tredje. Men den här gången har jag känslan av att alla vill, säger Lotta.

Men vi backar till den 21 februari 1917. Katrineholm hade fått sina stadsrättigheter två månader tidigare när Katrineholms gymnastikförening bildades.

14 år senare blev det en utbrytning då Sten Allard startade en studiecirkel i gymnastik i ABF:s regi och samma år bildades ABF:s gymnastikklubb.

I mitten av 1930-talet hade ABF elitgrupper för både män och kvinnor. Under alla år är det också ABF – som 1987 bytte namn till GK Katrineholmsgymnasterna – som har varit mest tävlingsinriktad.

Men de gemensamma nämnarna, från barn- till seniorgympa, motionsgrupper och uppvisningar är desto fler. Både KGF och GKKG har i många år tränat i samma lokaler, ofta tillsammans. 

Ett jättelyft för gymnasterna var när Duveholmshallen byggdes 1978 och fick Sveriges första skumgrop. 2011 är också ett viktigt årtal. Det var då föreningarna flyttade in i tennishallen där två av de tidigare tennisbanorna byggts om till en näst intill komplett gymnastikhall. 

Men snart går KGF och GKKG i graven – för att återuppstå i GK Katrineholm. Varför Lotta Nilsson lyckades i ansträngningarna att förena klubbarna har hon inget självklart svar på.

– Processen har fått ta tid och vi bjöd in RF Sisu direkt som en neutral part i diskussionerna. Det ligger rätt i tiden, vi blir starkare tillsammans. Det finns bara fördelar, säger Lotta.

Hon betonar att det inte handlar om en sammanslagning där den ena föreningen går upp i den andra.

– Allt är nytt, från namnet till organisationsnummer och stadgar.

Av tre namnförslag blev det stor majoritet för Gymnastikföreningen Katrineholm, GFK.

-Vi får med sporten och kommunnamnet och en förkortning som inte krockar med någon annan klubb i Katrineholm.

En röstning återstår – hur klubbmärket ska se ut.

– Två förslag håller på att tas fram. Däremot var klubbfärgen enkel eftersom vi båda har blått sedan tidigare, säger Lotta.

GKKG och KGF kommer att finnas kvar under hösten. Parallellt ska GFK:s interimstyrelse med ordföranden Cecilia Henriksson, Lisa Eriksson, vice ordförande, Daniel Nilsson kassör och ledamöterna Daniella Fornemyr och Clara Lönn fortsätta arbetet inför det formella bildande vid årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!