Klubbchefen: "Ta reda på var det skaver och gå vidare"

Otroligt besviken, samtidigt motiverad. Klubbchefen Marcus Lutteman vägrar släppa tanken på att bygga ett nytt klubbhus vid Jättorp. "Vi ska ta reda på var det skaver och sen gå vidare"

Klubbchefen Marcus Lutteman blev otroligt besviken över att en minoritet stjälpte förslaget att bygga nytt klubbhus vid Jättorp.

Klubbchefen Marcus Lutteman blev otroligt besviken över att en minoritet stjälpte förslaget att bygga nytt klubbhus vid Jättorp.

Foto: Anders Göransson

Golf2021-10-13 05:58

– Jag är en otroligt trött klubbchef just nu, konstaterade han efter att medlemmarna röstat nej till förslaget att bygga ett nytt klubbhus vid golfbanan för 22,5 miljoner kronor.

Han vågar inte räkna på hur många timmar han, tillsammans med styrelsen och byggruppen, under tre år lagt ned i planering, motivering och presentation av projektet. 

Det fanns en ritning för att ersätta det 120 år gamla klubbhuset vid banan med tre sammanbyggda huskroppar i två plan på tillsammans 870 kvadratmeter. Det fanns också en plan för finansieringen som inte skulle kosta mer än att klubben skulle ha råd att fortsätta återinvestera minst en miljon kronor i banan varje år. Plus ett komplett byte av alla klippmaskiner före 2024 års säsong för att säkra bankvalitén.

Men det var ett nålsöga som återstod. Att få minst tre fjärdedelars majoritet med sig vid det extra årsmötet som skulle fatta beslut.

Då räckte det inte att 63,55 procent röstade för förslaget.

– Majoriteten är för, men det är en minoritet som styr beslutet. Det är ironiskt, tragiskt är kanske ett för starkt ord, att idrotten som är urmodern för demokrati, inte lyckades, säger Marcus.

För när det klubbens egendom måste intecknas för att finansiera ett nytt klubbhus genom bland annat banklån räcker inte enkel majoritet, över 50 procent. Inte heller kvalificerad majoritet, mer två tredjedelar. Då kräver stadgarna att minst 75 procent röstar ja.

Marcus har sedan han anställdes som klubbchef 2013 lagt ned sin själ för klubbens bästa.

– Därför tycker jag det är så tråkigt att av våra drygt 1 800 medlemmar var det bara 502 som till slut la sin röst. Även om de flesta röstade ja betyder det att majoriteten av våra medlemmar inte bryr sig.

– Jag har hört av några äldre medlemmar att de inte ser frågan om nytt klubbhus som sitt beslut, utan för nästa generation, och därför avstått att ta ställning. Men jag har svårt att hitta det rationella resonemanget i att så många valde nej, säger Marcus.

Medan andra styrelseledamöter, bland annat vice ordföranden Mats Ganebring, direkt efter mötet bestämde sig för att avgå vid nästa årsmöte är inte Marcus lika bestämd.

– Först tänker jag sitta still i båten och släppa frågan i två veckor. Sedan ska jag ta en kopp kaffe och försöka se var det skaver.

– Vi kan inte stanna här utan måste fortsätta navigera mot framtiden. 

För att göra det måste han och de styrande först förstå varför det var 183 medlemmar som röstade nej och stjälpte byggplanen.

– Om vi tittar för snävt sätter vi bara krokben för oss själva. Det oroar mig. Men det var ändå en majoritet som röstade för klubbhusbygget. Det anser jag är ett mandat för att gå vidare.

För att göra det ska han analysera ett antal att-satser som följde med klubbhusbygget och se över finansieringsplanen som bland annat innebar att klubbens alla seniormedlemmar, med eller utan spelräddsbevis, skulle bidra med 990 kronor var och år i tre år.

– Det återstår otroligt många dialoger för att se var det landar.

Men det är bråttom. Det finns bristerna i det befintliga klubbhuset och personalens utrymmen är utdömda. 

– Taket på husen lever redan bortom refrängen. Det är fler åtgärder som krävs och det är investeringar vi kan bli tvungna till och som vi sluppit om det blivit ett ja till nytt klubbhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!