När Katrineholms golfklubb arrangerade SM-tävling på Jättorp var det första gången på 40 år. När Andreas Hedlund från Wittsjö Golfklubb mottog SM-pokalen, var det inte bara hans golfprestationer som fick uppmärksamhet. Den stora trofén han fick i famnen föreställde nämligen en nunna – en relativt ovanlig syn i golfsammanhang.
Prisutdelaren Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, fick äran att räcka fram pokalen till vinnaren.
– Den var väl lite udda. Den har säkert sin historia, men den kan inte jag, kommenterade han den svartklädda kvinnogestalten med dok.
Nog har nunnan en historia. Vissa delar har helt retts ut, medan andra troligen kommer att förbli ett mysterium trots ivriga efterforskningar. Den ovanliga vandringspokalen har sina rötter i Bosjökloster, ett slott beläget på en halvö i Ringsjön, i skånska Höör. Bosjökloster var från början ett nunnekloster, och det är denna historiska koppling som återges i pokalens formgivning. Bosjökloster golfklubb, som ligger nära det gamla klostret, har en lång tradition av att dela ut priser med denna nunna, som är skapad av konstnären Elsi Bourelius. I dag är Bosjökloster golfklubb dock helt skiljt från slottet, som är en privat egendom som ägs av familjen Bonde-Cherp.
Hur nunnan hamnade på SM-tävlingarna är till dags dato oklart. Faktum är att nunnan är mytomspunnen även i sin hemmaklubb, där flera högt uppsatta inte ens visste om att priset fanns. Stellan Ragnar, klubbchef på Bosjökloster golfklubb, kunde dock, efter efterforskningar bland äldre medlemmar, berätta att nunnepokalen ursprungligen användes som pris i tävlingen Klosterrundan, som Bosjökloster golfklubb arrangerade för seniorer.
– Klubben köpte då in nunnan direkt från konstnären. Det har ju funnits nunnor på slottet, så det är väl kopplingen. Men idag används helt andra priser, säger han.
Stellan Ragnar gissar att nunnan sedan skänkts vidare som vandringspris till Svenska golfförbundet, som dock inte kunnat bekräfta om fallet är så.
– Nu har pokalen blivit ett vandringspris i herrar 40. Jag ser liksom inte riktigt kopplingen till SM-tävlingen heller. Det är det som är det intressanta. Eller, mer det konstiga, säger han.