Katrineholms golfklubb har arrenderat banan sedan slutet av 1950-talet. Klubbhuset vid Jättorp är betydligt äldre än så, 120 år. Nu har det tjänat ut och klubben projekterar för att riva det gamla och bygga nytt.
För uppdraget anlitades arkitekten Pernilla Remröd på Stockholmsföretaget Ahrbom & Partner. Hon är uppväxt i Katrineholm och gift med golfspelaren Olof, som dock kanske är mer känd som tidigare A-lagsspelare i bandy med KVBS.
– Jag är ingen inbiten golfspelare, men visst har jag också varit på Jättorp och slagit på drivingrangen och gått några niohålsrundor på banan. Det är en mysig miljö. Man får nästan känslan av att komma till en annan värld när man är där, säger Pernilla Remröd.
Just den känslan har hon försökt ta tillvara i utkasten och visionsritningarna till framtidens klubbhus.
– Jag har jobbat med kulturmärkta miljöer tidigare. Det innebär att man måste förhålla sig till det som finns men samtidigt utveckla det, säger Pernilla Remröd.
Men dröm och verklighet är inte alltid förenliga. Pernilla Remröd tvingades skala ned för att det nya huset ska passa in i gårdsmiljön.
Av det som från början var tänkt som ett enda stort klubbhus är nu tre sammankopplade huskroppar med sadeltak. Totalt handlar det om 867 kvadratmeter i två plan.
– Jag har hämtat inspiration från många olika håll, men just det här huset blir unikt, säger Pernilla Remröd som försökt att jobba med parallella processer så att resultatet ska bli lika attraktivt på ut- som insidan.
Fasaden består av mycket glas, trä och sadeltag i plåt. Interiören bygger på moderna lösningar i trä.
– Det är ursnyggt och blir ett nytt landmärke, säger golfklubbens ordförande Mats Gillstam.
Han betonar att det fortfarande handlar om en visionsritning och inte en konstruktionsritning. Lika viktigt är det att alla medlemmar får ta del av konceptet innan man går vidare med projektet.
Men det är mycket mer som återstår innan det första spadtaget för ombyggnaden som beräknas kosta 22,5 miljoner kronor kan tas. I den kostnaden ingår rivning av befintliga byggnader, borrning för bergvärme, inventarier och kök i det nya.
– Vi är inte klara med finansieringen och vi behöver låna en kännbar summa. Men framför allt vill vi att alla medlemmar ska känna sig delaktiga innan vi går vidare, säger Mats Gillstam.
– Man är alltid ivrig och önskar att processen hade avancerat ännu lite längre, men målet är fortfarande att vi ska kunna börja ombyggnaden i höst, säger ordföranden.