Kommunens nej försenar byggstart på Jättorp till 2022

Katrineholms golfklubb hade en förhoppning om att kommunen skulle gå in med ett miljonbelopp i det nya klubbhuset vid Jättorp. Men det blev ett nej. Nu försenas byggstarten ett år.

Det nya klubbhuset, ritat av förra katrineholmaren Pernilla Remröd. Mycket trä, glas och plåttak.

Det nya klubbhuset, ritat av förra katrineholmaren Pernilla Remröd. Mycket trä, glas och plåttak.

Foto: pernilla remröd

Golf2021-06-02 08:12

Klubbchefen Marcus Lutteman har länge burit på idén att utveckla Jättorp från golfbana till en aktivitetsdestinaton.

– Jag ser en äventyrsbana, Himalayagreener, boule, padelhall och springspår framför mig, säger Marcus.

I den visionen är ett nytt klubbhus den viktigaste komponenten och 2018 började styrelsen skissa på klubbhusprojektet. Det ska ersätta den 120 år gamla byggnaden som i dag fungerar som restaurang och klubbhus.

Fyra arkitekter fick komma med förslag. Det blev förra katrineholmaren Pernilla Remröds ritning som vann, med en byggnad i trä, med mycket glas och plåttak.

Men finansieringen – kalkylen för tvåvåningsbyggnaden på 867 kvadratmeter, där också ett markköp på 3 000 kvadratmeter ingår landar på 22,5 miljoner kronor – har inte varit klar.

Trots att klubben skulle bidra med eget kapital, medlemmarna (juniorer är undantagna) få en extra klubbhuskostnad under tre år, ett banklån på 12,8 miljoner är beviljat och partners som lovat stötta, har det fortfarande fattats ett antal miljoner. Där hade klubben en förhoppning att kommunen skulle kliva in och de sista pusselbiten falla på plats för en byggstart i höst.

I stället blev det ett nej.

– Vi har fått höra från Gröna kulle att vi har ett attraktivt koncept. Vi hade skissat på fyra, kanske sex miljoner kronor. Men vi får inte en krona. Som skattebetalare i kommunen tycker jag det är förvånande och anmärkningsvärt, inte minst med tanke på hur mycket effekt insatsen skulle få, säger Marcus.

Han är dock övertygad om att klubbhuset ska och kan byggas, även utan kommunala pengar.

– Vi höjer klubbens insats till tre miljoner kronor. Det kan vi göra utan att tumma på bankvalitén och den dagliga driften, säger Marcus.

Även medlemmarnas insats har höjts, från 500 kronor till 990 kronor per år under tre år.

– Däremot kommer vi inte att ansöka om externa bidrag från exempelvis Allmänna arvsfonden för klubbhusbygget. De ansökningarna väntar vi med till nästa fas. De ska bära sig själva och inte belasta medlemmarna, säger Marcus.

När det första förslaget till nytt klubbhus presenterades väckte det ett visst motstånd hos en del av klubbens närmare 2 000 medlemmar.

– Där känns det som att det vänt, nu är det ett större snitt i medlemsmassan som känner mera oro för att det inte ska bli någon byggstart alls, säger Marcus.

Men det är medlemmarna som får sista ordet när frågan tas upp på stämman senare i höst.

– Då krävs det kvalificerad majoritet, 75 procent ja-röster, för att vi ska kunna gå vidare. Då blir det också ett ja för markköp, klubbhusbygge och till de övriga delarna i projektet med äventyrsbana, padelhall med mera, säger Marcus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!