Gamla pojklaget har blivit det nya A-laget i Floda

Det är sju år sedan senast Nu har Floda IF startat seniorverksamhet igen.

– Jag är rätt stolt. Jag har gått från sexårig knatte till A-lagsspelare i Floda, säger Klas Frykman.

14 mars 2019 08:00

Säsongen 2012 var ett sorgens år för Floda IF. Då valde klubben att lägga ned sin seniorverksamhet och kvar i föreningen fanns endast ett sjumannalag för ungdomar.

Sedan dess har seniorspel uteblivit på Flodavallen, men säsongen 2019 blir det ändring på det. Klubben är anmäld till division 7 – och stommen i laget består av spelare från det sjumannalag som blev kvar 2012.

– Senast A-laget spelade på Flodavallen var jag väl typ åtta-nio år och jag minns att man var där och kollade på några matcher då och då. Jag vet inte om det var så kul att kolla på själva fotbollen egentligen, men det fanns ju en kiosk i alla fall, säger Klas Frykman, 16, som är en av spelarna i laget som hållit ihop sedan de var sex år gamla.

– Så nu har man gått från sexårig knatte till att bli A-lagsspelare. Det känns riktigt bra, man blir rätt stolt som Flodabo. Vi är väl inte det starkaste gänget rent muskelmässigt, men vi har kul. Många har ju varit med sedan starten, men nästan alla har väl varit med senaste fem-sex åren. Sen får man med sig kompisar och många av oss går i samma skola. Så sjuan blir inga problem, vi kommer att gå upp i sexan lätt, säger Klas Frykman.

Men det finns även nyförvärv. Morgan Andersson var med senast det begav sig och nu är han tillbaka i klubben i rollen som spelade tränare, där han assisteras av Daniel Frykman och Peter Johansson.

– Så här långt har det varit lite upp och ner på träningarna med folk och så vidare. Men vi väntar fortfarande på att få komma ut och träna på riktigt utomhus så att vi får se hur det ser ut, säger Morgan Andersson när vi besöker en av lagets träningar i Valla idrottshall.

Laget har så här långt spelat en träningsmatch (förlust mot Hälleforsnäs), men just den här kvällen är över 20 spelare på plats för att genomföra fys och smålagsspel.

– Så här långt har det sett bra ut även om vi inte satt någon målsättning än, säger Morgan Andersson och fortsätter:

Förutom stommen med de tidigare ungdoms- och seniorspelarna i Floda finns även nya ansikten som Abdi Nuur Yusuf.

Han kom till Sverige för bara ett par år sedan från Somalia.

– Jag började förra sommaren och har nu tagit med mig några kompisar som också är från Somalia. Vi hänger mycket på fritiden där det blir mycket fotboll. Antingen spelar vi själva, tittar på någon match eller så spelar vi Fifa på tv-spel. Sen har man fått nya kompisar här också, säger Abdi Nuur Yusuf.

Tanken är att laget ska spela fyra-fem träningsmatcher till innan seriepremiären och comebacken i sjuan är ett faktum i division 7.

– Det har ju bara varit det här laget som funnits att bygga vidare på. Så det har verkligen saknats ett A-lag i föreningen och i bygden. Nu är vi ett ungt lag som vi kan bygga vidare på under en längre tid samtidigt som vi har ett par äldre rävar som varit med förr och nu gjort comeback, säger Morgan Andersson.

Nu är det också klart att efter inomhusträningen i Valla får Floda IF återvända till gymnastikhallen i Floda. Den har senaste tiden inte varit tillgänglig för klubben då kommunen använt hallen för andra ändamål. Men nu öppnas omklädningsrummen för föreningen så att utomhusträningen kan ske på grusplanen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martin Tolén