Simon, 35, laddar inför sin största utmaning

Förra året blev Simon Casey fyra i SM. Nu laddar han inför EM och äter 6 000 kalorier om dagen för att toppa formen. "Jag kör tio träningspass i veckan och tränar tidigt på morgonen", säger han.

Rodd är ett möjligt tävlingsmoment på EM i crossfit. Ofta varvas både styrke- och konditionsmoment.

Rodd är ett möjligt tävlingsmoment på EM i crossfit. Ofta varvas både styrke- och konditionsmoment.

Foto: Lisa Orander

Funktionell fitness2024-06-13 18:02

I crossfitboxen på Lövåsen spenderar Simon Casey stora delar av sin vakna tid. Han förbereder sig just nu inför veteran EM i Druskininkai, i Litauen 26-28 juli. Där hoppas han kunna ta hem en pallplats.

– Man får aldrig veta vilka tävlingsmoment som gäller innan tävlingarna, så jag övar på allt, säger Simon Casey. 

Crossfit eller funktionell fitness, som det kallas på svenska, är en sport som har ökat i popularitet de senaste åren. En av dem som snabbt bytte fotbollen mot crossfit var Simon Casey, som på mindre än ett år gick från att aldrig ha testat crossfit till att starta eget gym. 

undefined
En person som tävlar i crossfit ska både vara stark, ha bra kondition och vara akrobatisk. Något som ställer höga krav på att vara allsidigt tränad.

Tio år senare är han fortfarande trogen träningsformen och vid sidan av att vara gymägare och crossfit-atlet jobbar han som idrottslärare på Järvensskolan. Där uppmuntrar han sina elever att prova på träningsformen och några av dem har blivit regelbundna besökare i boxen. Till skillnad från vad många tror är crossfit något som alla kan träna, menar Simon Casey. 

– Vi har folk som tränar med oss som är över 70 år gamla. Det går att anpassa träningen till alla åldrar och fysiska förutsättningar. 

undefined
"Det är bara att sätta igång" är Simons råd till den som vill börja träna.

Vad är den största utmaningen med att delta i EM? 

– Det är tiden. Det är mycket som ska hinnas med på en vecka. Jag kör tio träningspass och tränar tidigt på morgonen, men också när barnen har lagt sig. Det blir inga filmkvällar, men det är värt det, säger Simon Casey.

Vad är crossfit?

Crossfit är en träningsform som utvecklades av amerikanen Greg Glassman. 

Han skapade en allsidig träningsform genom att kombinera gymnastik, styrketräning och kondition. Några övningar som kan ingå i en tävling är simning, marklyft och gång på händer. 

Crossfit kom till Sverige 2008 och har sedan dess blivit en populär träningsform bland svenskarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!