Frölundas nya supertalang hyllas: "En artist"

Efter Rasmus Dahlin – här är nästa supertalang från Frölunda.

Lucas Raymond, 17, avgjorde nyligen en CHL-match och väntas få sitt genombrott i vinter.

På isen är han en mönsterbrytare och artist, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

11 september 2019 10:40

För två år sedan var Rasmus Dahlin supertalangen som alla pratade om. Efter att ha visat upp sig i Frölunda och JVM gick han som nummer ett i NHL-draften 2018 och gjorde en imponerande debutsäsong i Buffalo.

Nu är nästa jättelöfte från Frölunda redo för sitt genombrott på seniornivå.

Men Lucas Raymond vill helst inte bli jämförd med Dahlin.

Jag stötte på Rasmus när han var här och tränade. Vi morsade och snackade lite. Men jag har mina utmaningar och han har sina, säger Raymond.

Hattrick i finalen

Lucas Raymond presenterade sig i U18-VM i Örnsköldsvik i april. Med ett hattrick i finalen och ett avgörande konstmål i förlängningen var det få som kunde missa hans framfart. Succén bidrog till att han nu placeras som nummer två på Hockeyprospects rankningslista inför NHL-draften i Montreal nästa sommar.

Tanken på en eventuell framtid i världens bästa hockeyliga är dock något han vill hålla ifrån sig.

Jag tänker inte så mycket på det. Jag försöker tänka på hockeyn här och nu i stället. Det är det som kommer att avgöra i slutändan. Det är vad jag presterar på isen som betyder något.

Debut förra året

Raymond debuterade i SHL redan förra säsongen, som 16-åring, och fick spela tio matcher. Facit blev två mål och två assist. Han var då den första spelaren född 2002 i Sveriges högstaliga.

Målet är att ta en A-lagsplats och spela i SHL med Frölunda. Det är en grym miljö i ett otroligt lag. Det är grymt tufft och mycket lärorikt.

Borta mot Graz i CHL i förra veckan fick han chansen. Och tackade för förtroendet med två mål.

Styrkan är hans personlighet och hans driv och engagemang. Och ute på isen är han en mönsterbrytare och artist, säger tränaren Roger Rönnberg.

Mästartränarens filosofi är att inte släppa fram unga talanger för snabbt.

Framför allt med spelare som har en offensivare profil är jag lite rädd för att om de inte får lyckas offensivt tillräckligt ofta så kan det bli så att de tappar självförtroende. Jag vill att de ska komma in och spela med samma självbild i seniorlaget som i juniorlaget, säger Rönnberg.
Lucas och jag har en plan. Vi i Frölunda har en plan. Vi ska hjälpa honom att växa.
Fakta: Lucas Raymond

Född: 28 mars 2002 i Göteborg.

Längd: 179 cm.

Vikt: 77 kg.

Antal matcher i SHL: 10.

SHL-debut: 4 oktober 2018 mot Växjö.

Första SHL-målet: 28 december 2018 mot Skellefteå.


Fakta: Fler SHL-talanger att hålla koll på

+ Alexander Holtz, 17, Djurgården, forward.

Kedjekompis med Raymond i guldlaget i U18-VM. Målfarlig supertalang som gjorde tre SHL-matcher i fjol och har gjort succé i A-laget under försäsongen.

+ Tobias Björnfot, 18, Djurgården, back.

Ja, det finns – som vanligt – fler talanger i Djurgården. Björnfot var lagkapten i U18-VM, draftades av Los Angeles och skrev treårskontrakt med NHL-klubben och ska vara med på Kings försäsongsläger. Han förväntas dock spela med Djurgården den här säsongen. Stark tvåvägsback.

+ Philip Broberg, 18, Skellefteå, back.

Spelade JVM redan i fjol och tar nu klivet upp i SHL från AIK. Den skridskoskicklige backen, draftad som nummer åtta av Edmonton i somras, drar då och då på sevärda offensiva raider á la Rasmus Dahlin.

+ Noel Gunler, 17, Luleå, forward.

Ytterligare en forwardstalang med målkänsla som väntas gå högt i nästa års NHL-draft. SHL-debuterade redan i fjol och gjorde två mål och fem poäng på 15 matcher.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Dagson/TT, Göran Sundberg/TT