Fritidsbanken tillbaka i Katrineholm

I höstas gick Idrottsalliansen i konkurs och Fritidsbanken hamnade i malpåse. På måndagen nyinvigdes verksamheten med bandklippning och bubbel – på samma plats som sist.

Besökarna minglar bland sportartiklarna.

Besökarna minglar bland sportartiklarna.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholm2019-06-04 17:40

Hösten 2018 går Idrottsalliansen i konkurs. En av deras verksamheter är Fritidsbanken, där vem som helst får låna sportartiklar gratis. Kommunen räddar utrustningen och magasinerar den.

Senare beslutas att kommunen tar över verksamheten. Utrustningen forslas tillbaka till sin ursprungliga plats, en källarlokal under Safiren, sorteras upp på ett annat sätt och görs redo för nyinvigning.

På måndagen har många nyfikna samlats utanför lokalen, innan det är dags för Viadidaktnämndens ordförande Gunilla Magnusson att klippa bandet och hälsa välkomna in.

Nere i källaren bjuds besökarna på bubbel och får mingla runt bland fotbollsskor, rockringar och innebandyklubbor medan Gunilla Magnusson invigningstalar.

– Fritidsbanken är bra ur ett miljö- och folkhälsoperspektiv, men det är också en jämställdhetsfråga, att alla ska kunna låna, oavsett ekonomiska förutsättningar, säger hon.

– Det finns 2 000 prylar här och det kommer mer. Det man själv inte behöver kan nån annan få låna, fortsätter Gunilla Magnusson.

En som genast tog fasta på återbruksidén var Kathe Broberg, som har med sig en stor kasse till invigningen.

– Det är sönernas inlines. De flyttade hemifrån och lämnade dem. Jag fick inget napp när jag försökte sälja dem så det är praktiskt att kunna bli av med dem här, säger hon.

I lokalen är hyllorna fulla av sommarsportartiklar: volleybollar, rockringar, skateboards, hjälmar och mycket annat. I ett inre rum finns vintersportartiklar som skridskor och skidor.

Johannes Hedlund är samordnare på Sörmlandsidrotten och berättar att huvudsyftet med Fritidsbanken är att få ut alla människor i aktiviteter.

– Majoriteten av dem som lånar är under 30 år, men det finns också pensionärer som vill testa att spela golf, till exempel.

Fritidsbanken består bara av skänkt, begagnat material och den som har sportprylar att bli av med kan antingen passa på under Fritidsbankens öppettider, eller lämna sakerna i en speciell behållare på Vika återvinningscentral.

– All utrustning tas emot, säger Johannes Hedlund och förklarar att saker som inte är hela kan lagas eller så plockar man delar från dem.

Fritidsbanken är inte bara en tjänst för att låna ut sportutrustning. Det fungerar också som ett arbetsmarknadsprojekt, knutet till Viadidakts arbetsmarknadsinsatser, där majoriteten av deltagarna har utländsk bakgrund.

– Språket är nyckeln till allt och här kan de både träna språket och lära sig stå i kassan, sortera och laga saker, säger Gunilla Magnusson.

Pelle Norén är chef för Viadidakts arbetsmarknadsenhet och han är väldigt nöjd med Fritidsbankens verksamhet.

– Det här kommer att bli toppen! Vi kommer dessutom att kunna ha annan verksamhet i lokalerna, där vi samverkar med Fritidsbanken, som utbildning och söka jobb-verksamhet. Jag ser fantastiska möjligheter här att hjälpa folk till ett bättre liv än de har i dag, säger Norén.

Fritidsbanken kommer till en början att ha öppet måndagar, onsdagar och torsdagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!