Discgolf – 15-åringarnas nya innesport

I coronatider har ute blivit det nya inne. 15-åringarna Jakob Sköldin, Robin Stensson och Melker Lindgren har alla hittat sin nya favoritsport – discgolf.

Robin Stensson, Melker Lindgren och Jakob Sköldin har hittat sin nya favoritsport.

Robin Stensson, Melker Lindgren och Jakob Sköldin har hittat sin nya favoritsport.

Foto: Anders Göransson

Frisbee2020-04-27 05:10

Robin åkte tidigare alpint hemma i Vingåker, Melker och Jakob spelar fotboll. Men nu har bollen fått konkurrens, av en liten plastskiva. På badstranden kallas den frisbee, men leken har utvecklats till en seriös sport och då heter det discgolf.

I Katrineholms discgolf finns ett 20-tal registrerade spelare.

– Det är en av de snabbast växande sporterna i världen. I Finland, som tillsammans med USA är störst, finns det fler utövare än i ishockeyn, säger Robin.

Alla tre upptäckte discgolfen förra sommaren och fastnade direkt. I dag har de varsin ryggsäck som är fylld med ett 20-tal frisbees, var och en med olika egenskaper. Några är mjuka, andra hårda. Vissa har runda kanter, andra lite vassare för att kastas olika långt, snabbt eller långsamt, svänga till höger, vänster eller flyga rakt fram.

– Fortfarande finns det en del som har fördomar om sporten. Men till dem säger vi bara ”häng med och testa”, säger Melker.

För det är sporten som passar de flesta eftersom den varken kräver muskler eller bollsinne. Precision däremot är en bra egenskap för att bli duktig. 

Discgolf går nämligen till ungefär som vanlig golf, många av termerna är desamma. Utkast görs från tee, discen kan landa på fairway och sista biten puttar man. Varje hål har olika svårighetsgrad med ett idealresultat.

Katrineholms bana, mellan Backavallen och Duveholmshallen är en niohålsbana.

– Hål 2 är längst, ett par 4-hål på 150 meter. Sjuans 61 meter är det kortaste. Banas par är 28, säger Jakob som själv har ett över som bästa resultat medan Melker har gått tre under par.

– Det är en skogsbana som är förhållandevis lätt. Därför åker vi så ofta vi kan till andra städer för att få lite större utmaningar, på banor med vattenhinder och så, säger Robin.

Han bor i Vingåker och har tagit initiativ till att bygga en bana där också.

– Vi har klart för en 18-hålsbana omkring Folkets Park och väntar nu bara på att få klart med finansieringen. Det är på gång, säger Robin.

Trots att sporten bedrivs utomhus har den också drabbats av coronaviruset och årets premiärtävling i Örebro är inställd. Så tills vidare får killarna fortsätta att träna på banan i Katrineholm.

– Det fascinerande är att man lär sig nya saker varje gång. Det är olika vindar och hur mycket man än tränar kommer man nog aldrig att göra det perfekta varvet, säger Melker.

Melker Lindgren sätter en putt på sexans hål.
Melker Lindgren sätter en putt på sexans hål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!