– Vi älskar KK-joggen, den är fantastisk, men det är inte jätteroligt att komma dit med rullstol. Man kan känna sig väldigt utsatt i folkmassan, säger Susanne Saxvold.
I teorin har alla kunnat delta i KK-joggen, men det har varit svårt rent praktiskt. Tillgängligheten har varit sådär.
– Banan går ju på kullersten, och distansen kan också vara tuff. Sen är det väldigt mycket folk. Vi vill att Funkisjoggen ska vara en folkfest, men på ett annat sätt, säger Terese Carlson.
– Har man en NPF-diagnos så känns Backavallen lugnare, och vi har också skapat förutsättningar med lugna rum och platser för vila, säger Anna Andersson.
Under dagen kommer det anordnas ett 20 minuters tidslopp, med fokus på rörelse, glädje och att det ska vara prestationsfritt.
– Vi tror det är första gången ett funkis-tidslopp anordnas. Det finns en start, men alla kommer komma i mål på sitt sätt, och få känna att man har lyckats, säger Terese Carlson.
Så klart finns möjligheten att delta tillsammans med assistent eller ledsagare.
Flera olika föreningar kommer finnas på plats och hålla i roliga aktiviteter, såsom bokläsning, tipspromenad, eller en gissa bajset-tävling.
– Kanske hittar man en förening som man blir sugen på att gå med i, säger Terese Carlsson.
I dagsläget är ungefär 50 personer anmälda, men trion har en förhoppning att Funkisjoggen kommer att växa och bli en tradition.