Katrineholmsstjärnan om plötsliga OS-nobben: "En liten dödsstöt"

Sara Lennman har haft sitt livs bästa säsong. Den 28-åriga friidrottaren har kammat hem flera medaljer och slagit personliga rekord. Att hon skulle bli uttagen till den svenska OS-truppen var därför en självklarhet för många. Men när Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) offentliggjorde de sista namnen till OS i Paris, lyste Lennmans namn med sin frånvaro.

Sara Lennman om OS-nobben: "Jag känner mig maktlös, förminskad och bortkastad", säger hon.

Sara Lennman om OS-nobben: "Jag känner mig maktlös, förminskad och bortkastad", säger hon.

Foto: Christine Olsson/TT

Friidrott2024-07-08 16:35

Nyheten i korthet

  • Sara Lennman, en framstående svensk friidrottare, har uteslutits från den svenska OS-truppen till Paris, trots en framgångsrik säsong och en världsranking på 19.
  • Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har mött kritik för sitt beslut att utesluta flera kvalificerade friidrottare.
  • Lennman uttrycker sin besvikelse och frustration över SOK:s agerande, samt påpekar hur beslutet påverkar hennes och andra idrottares karriärer.

Katrineholmaren Sara Lennman upplever en djup besvikelse efter att hennes namn uteslöts från den svenska OS-truppen till Paris. Trots en stark säsong och en världsranking på 19, där topp 32 får delta, fann hon sig plötsligt utanför det stora mästerskapet.

Efter SOK:s beslut att utesluta flera kvalificerade friidrottare har en våg av kritik sköljt över organisationen. På sociala medier har starka reaktioner uttryckts, och även en bild som symboliserade en dödsannons med OS-ringar spreds, men har nu tagits bort.

I en känslosam intervju med Katrineholms-Kuriren uttrycker Sara Lennman sin besvikelse och frustration över SOK:s agerande.

– Jag önskar att jag kunde säga att det är jättebra, men det är det inte. Det är som en liten dödsstöt. Någonting som man jobbar så länge för. Egentligen är det här en gyllene möjlighet att få vara med på det absolut största vi kan vara med på. Och det är inte alla som kan säga att de har varit med på OS, säger Lennman.

Sara Lennman reflekterar över hur beslutet påverkat henne och andra idrottare.

– Nu dras mattan under fötterna på mig och jag hamnar istället i ett läge där jag inte får något för allt arbete som jag har gjort. Det gynnar inte någon av oss. Som idrottare eller ekonomiskt eller någonting, säger hon.

undefined
Sara Lennman är tacksam över det stöd hon fått efter sitt inlägg på Instagram. "Jag har fått ett otroligt stöd av människor som jag aldrig träffat i hela mitt liv. Även från folk utomlands har visat sitt stöd".

Katrineholmaren berättar att hon har gjort stora framsteg de senaste åren och betonar sin uppåtgående resultatkurva, som pekar på att hon ännu inte har nått sin högsta kapacitet – trots att hon är 28 år gammal.

– Det är väldigt vanligt att man som kastare är bäst när man är 30, men det finns ju även de som är ännu äldre som är i sitt bästa idrottsliga jag. Det syftar på varför jag kanske borde få åka på framtidskriterier i sådana fall. Men det har ju varit ganska tydligt att man måste vara under 25 år för att få åka på framtidskriterier. Det känns förjävligt att inte få åka på grund av min ålder. Det är under all kritik.

undefined
Under söndagen höll aktiva friidrottare en presskonferens med media om dagarnas heta debatt. SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo säger till SVT Sport att han förstår att en del är besvikna, men menar att det varit tydligt vilka gränser som gäller.

Under söndagen bjöd de aktiva friidrottarna och deras tränare in till presskonferens där de öppet berättade om SOK:s beslut. 

– Jag pendlar mellan att vara helt förkrossad och svinförbannad. För mig känns det som att man har tagit eld på min verksamhet som egentligen kunnat blomma nu. Jag känner mig maktlös, förminskad och bortkastad. Jag har litat blint på att det sköts som det ska och att det ska vara rättvist, men nu sitter jag i en situation där jag är 28 år och är uppenbarligen för gammal för att tas ut till OS. Därför vet jag inte om jag fortfarande har en framtid som svensk idrottare.

– Det här kommer påverka mig ett bra tag framöver. Jag har aldrig kunnat försörja mig som friidrottare och det här kanske var min chans att bli hundraprocentigt professionell. Det skulle kunnat innebära möjligheter för mig att lägga mer tid och energi på friidrotten och bli ännu bättre. Jag känner mig förkrossad, sa hon under pressträffen.

Sara Lennman har under det senaste halvåret vunnit SM-guld, blivit nordisk mästarinna och kommit åtta på EM. Dessutom har hon ett personbästa på 18,39 meter.

– Jag har bra stabilitet, men jag har ännu inte fått till den här härliga träffen som jag väntar på. Det finns så många fina stunder med den här sommaren som jag kommer uppskatta jättemycket så småningom. Men just nu känns det bara otroligt svårjobbat faktiskt. Det är inte mycket energi kvar i min kropp.

Hur motiverad är du till att fortsätta med friidrott?

– I dagsläget har jag egentligen inget bra svar på den frågan. Jag har hållit på med det här sedan jag var sex år gammal. Jag har ingen annan vetskap om en annan vardag där friidrotten inte är en så stor del av den. Men som sagt, jag blir inte yngre. Jag är 28 år gammal och livet traskar på. Det krävs mer av en att vilja orka fortsätta nu än vad det kanske hade varit om jag var 18. Så jag får nog återkomma på den frågan.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo säger till SVT Sport att han förstår att en del är besvikna, men menar att det varit tydligt vilka gränser som gäller.

– Gränserna har varit tydliga sedan mitten av hösten och har kommunicerats ut till aktiva och tränare vid flera tillfällen. Inte en enda gång sedan gränserna publicerats har det kommit några frågor eller någon som uttryckt att gränserna har fel nivå, säger Reinebo till SVT Sport.

Detta gäller

För att kvalificera sig till ett OS finns tre vägar.

1. Genom att uppfylla SOK:s specifika kvalificeringskrav.

2. Att man har uppvisat flera resultat inom ett bestämt spann.

3. Nå kvalgränsen som fastställs av World Athletics, det internationella friidrottsförbundet.

Det är dock SOK som har det slutliga avgörandet för alla svenska OS-deltagare. Inom de gränserna kräver SOK att idrottarna ska kunna nå en placering bland de tolv bästa i sina respektive grenar. Yngre idrottare som under 25 år kan tas ut som framtidslöften. Men idrottare kan också i särskilda fall få undantag från grundkriteriet. Enligt SOK:s regler för uttagning till OS står det att den aktive måste i sådana fall uppfylla de internationella kval- eller kvoteringskriterierna. Beslutet tas då av SOK:s styrelse eller av styrelsen utsedd grupp.

Källa: Svensk friidrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!