Satsning för att forma spelare till människor

Björkviks IF insåg att de hade problem med hur deras ungdomsspelare betedde sig. Med hjälp av barnen inleddes en långsiktig satsning som nu även fått lite stöd av fotbollsproffs.

Efter Adam Lundqvist berättade om sin egen karriär inför barnen så dök chansen upp för att få autograf. En chans de flesta tog med glädje.

Efter Adam Lundqvist berättade om sin egen karriär inför barnen så dök chansen upp för att få autograf. En chans de flesta tog med glädje.

Foto: Viktor Runsten

Fotboll2019-11-27 17:38

Det hela tog sin början för Björkviks IF tidigare under året. Ledarna upptäckte att det kunde bli tråkig stämning på matcher och träningar för deras ungdomsspelare. Så arbetet inleddes med att identifiera situationer där irritation uppstod. Ett sådant exempel var när instruktioner gavs till övningar.

– Bara där hade vi jättemycket tjafs, först började tränarna säga till och sedan började de säga till varandra och då blev det dålig stämning, berättar Stina Skånbeck, hjälptränare och styrelseledamot i BIF.

– Istället för att lösa situationen så eliminerade vi situationen.

Detta gjordes genom så kallade bollzoner där bollarna lämnades så fort en övning var klar så att allt fokus kunde hamna på det ledarna berättade. Därefter fortsatte arbetet med ett värdegrundsarbete där man bland annat trycker på allas lika värde. Men barnen fick vara med och styra genom att skriva ned vad de själva tyckte var viktigt.

Så en lista togs fram på ord som ska följas i deras verksamhet, så som: "Vi ska samarbeta" och "Det är okej att göra fel". Men för att få ännu mer slagkraft i satsningen så har föreningen inlett samarbete med både Björkviks skola och en familjeförening.

– Rektorn sa att de reglerna ni sätter för ert lag i föreningen är samma regler som gäller i skolan. Så det har vi varit tydliga med mot barnen; ”det här är också hur vi är mot varandra i skolan”.

Det slutgiltiga målet är att få en bra miljö så att så många barn som möjligt håller sig aktiva. Stina är tydlig med att de inte har löst alla problem än, men menar att de kommit en bit på vägen.

– Vi hoppas att man ska kunna se tillbaka på tiden i sin idrottsförening som något som hjälpte en bli den man blir som vuxen.

På tisdagskvällen kom det celebert besök i form av fotbollsproffset och Nyköpingskillen Adam Lundqvist som stödjer arbetet.

– Det man kan göra är ju att berätta om sina egna erfarenheter och sen egentligen bara uppmuntra barnen till att det fotbollen går ut på i den här åldern är ju att få kompisar, ha kul, utmana sig själv och kunna växa som person, säger Adam.

Adam, som numera är proffs i USA, tyckte det var kul att tala inför BIF:s ungdomar, en grupp han tyckte var uppmärksam.

– På den nivån jag har lyckats komma till är det mer ett yrke än bara en rolig lek. Det är skönt att påminna sig om att det bara är en lek från första början.

Många av ungarna var exalterade över att få en autograf. En del ville utöver på en lapp få signatur på tröjor, skor och målvaktshandskar.
Många av ungarna var exalterade över att få en autograf. En del ville utöver på en lapp få signatur på tröjor, skor och målvaktshandskar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!