Nio (!) mål räckte inte – tränaren lämnar laget

DFK Katrineholm stod inför ett nästintill omöjligt läge i säsongens sista omgång av division 3. Trots en imponerande 9–3-seger mot Södertälje blir det inget fortsatt spel i serien. "Det var dubbla känslor efter matchen", säger tränaren Joel Brodén, som nu lämnar sin roll.

Mimmi Asperot var tillbaka i sista matchen och stod för ett hattrick.

Mimmi Asperot var tillbaka i sista matchen och stod för ett hattrick.

Foto: Mats Gustafsson

Fotboll2024-09-30 18:07

Julita GoIF har vetat om det ett tag – men för DFK Katrineholm fanns det en sportslig chans att fortsatt klara sig kvar i division 3.

Laget, som haft det väldigt svårt med målskyttet under säsongen, fick allt att lossna i lördagsmatchen hemma mot Södertälje och vann med hela 9–3.

Men det räckte ändå inte. Bottenkollegan New Mill, från Nykvarn, lyckades vinna med uddamålet över IFK Nyköping, vilket skickade Katrineholmslaget ur division 3 med en poängs marginal. DFK får därmed göra Julita sällskap i fyran nästa säsong.

– Det var dubbla känslor efter matchen. Jag är väldigt nöjd över tjejernas prestation, men summerar man säsongen hade vi behövt fler sådana prestationer. Det är väldigt tråkigt, säger tränaren Joel Brodén.

Målet var att bli ett mittenlag, hur ser du på säsongen?

– Vi har spelat jämnt mot topplagen i serien, så det finns potential och kunskap för att vara kvar i division 3, men målproduktionen har varit alldeles för dålig under säsongen. Det har grinat oss i ansiktet hela året, säger Brodén.

Laget har alltså haft svårt att göra mål under säsongen och de har också saknat deras mest rutinerade spelare Mimmi Asperot. Efter att hon varit borta stora delar av hösten på grund av familjeskäl, gjorde hon en bejublad återkomst i sista matchen. Detta firade hon med ett hattrick.

– Mimmi är en klasspelare med allsvensk rutin, så hon behöver ju inte träna för att kunna prestera på den här låga nivån. Hade hon kunnat spela mer under höstsäsongen, hade hon kanske kunnat rädda oss kvar. Det är klart att det hade varit en skillnad om hon varit med och snittat ett mål per match, säger Brodén.

undefined
Joel Brodén lämnar rollen som tränare i DFK Katrineholm.

Joel Brodéns treårskontrakt löper ut efter säsongen, och han räknar inte med en fortsättning.

– Föreningen har haft hela året på sig att erbjuda en förlängning, så jag utgår från att de har övervägt det alternativet. Det känns kanske att det behövs en ny röst in i gruppen. Samtidigt känner jag att det är rätt tid för ett sabbatsår. Jag har varit seniortränare i sex år nu, både här och i Byle, och det är dags att prioritera familjen, säger Brodén, som samtidigt avslöjar att en herrklubb redan har hört av sig.

– Det verkar ju som att jag är på någon slags radar i alla fall. Kommer rätt erbjudande är jag självklart intresserad. Men jag kommer inte hoppa på vad som helst bara för att ha någonting att göra.

Vad tror du om damfotbollens framtid i Katrineholm?

– Det är inte så jäkla bra att både vi och Julita åker ner i fyran. Vi har ett duktigt 08/09-gäng som vi har börjat slussa upp till A-laget, så återväxten finns. Men sedan saknas det en stomme av seniorspelare. Vi har ju knappt ingen spelare mellan 20 och 30 år i laget.

Konkurrerar ni om samma spelare?

– Nej, det skulle jag inte säga. DFK är mer elitsatsande och har tjejer som brinner mer för fotboll. Sen kanske de inte behöver vara bättre fotbollsspelare, men de vill lägga ner tiden på tre till fyra pass i veckan. Julita är lite mer de som har spelat och bara vill hålla på för skojs skull med kompisgänget. Så det blir väl inte riktigt att vi slåss om samma spelare.

Målskyttarna: Maja Edlund 4, Mimmi Asperot 3, Lisa Persson och Olivia Malmsten. Södertäljes tre mål gjordes av Sara Ido.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!