Martin och Jonas möts i oväntad storfinal

Den första juni står Tottenham Hotspur mot Liverpool i finalen i Champions League. Martin Halvarsson håller på förstagångsfinalisterna, medan Jonas Åkerström vill se Liverpool, som gör sin nionde CL-final, som segrare.

Att Tottenham skulle ta sig till CL-final trodde Halvarsson knappt var möjligt.

Att Tottenham skulle ta sig till CL-final trodde Halvarsson knappt var möjligt.

Foto: Kirsty Wigglesworth

Fotboll2019-06-01 11:15

Jonas Åkerström, sportchef i KVBS, och Martin Halvarsson, tränare i KSK, har känt varandra sedan barnsben.

– Vi var grannar som små och har känt varandra så länge man kan minnas, berättar Martin Halvarsson och Jonas Åkerström fyller på med att berätta om en barnsdomsminne på cykel som de båda minns och skrattar åt.

De båda hittade också sina favoritklubbar tidigt. Martin, som är född 1978, minns sin första Tottenham-tröja från 1984, och Jonas, född 80, kommer ihåg att han såg i samband med Tipsextra på lördagar kom i kontakt med Liverpool första gången. De båda konsumerar fotboll nästan dagligdags och favoriten är just Premier Leauge.

– Det som är tjusningen med PL är att alla faktiskt kan vinna mot alla. Det blir mer spännande då, förklarar Jonas.

Måste de välja mellan en svensk landskamp och en viktig match med Tottenham eller Liverpool, blir det det sistnämnda.

– Men sedan är exempelvis VM en annan sak. Det förenar på ett annat sätt och är speciellt av den anledningen, och i dagens läge kan man ju ha två skärmar och se båda, säger Martin.

Hans engagemang kommer från hans pappa.

– Han har stöttat Tottenham sedan 60-talet och jag minns när han via radion knappade in BBC för att vi skulle få lyssna på matcherna. Det hördes knappt, det var sådant brus, men vi var tvungna att få veta hur det gick för dem, säger han.

Martin har sett Tottenham spela live ett tiotal gånger, medan Jonas fortfarande väntar att få se Liverpool.

– Jag vill ta med mig sonen, men trots att jag försökt få honom att supporta Liverpool så är han inte så emottaglig. Han har en Liverpooltröja som ligger längst in i garderoben. Och på lördag tror jag att han kommer hålla på Tottenham bara för att retas med mig, skrattar han.

När klubbarna spelar går telefonerna varma. Via sms och på sociala medier peppas, retas och analyseras det ständigt. Lördagens finalmatch blir nog inget undantag för varken Martin eller Jonas, som båda ska se matchen med vänner som håller på det motsatta laget.

– Det är inget problem alls. Det är klart att man kan skoja och retas inför, men det finns inte den naturliga rivaliteten mellan lagen, så som det är mellan Arsenal och Tottenham och United och Liverpool, säger Martin.

Fotbollsgläjden är viktigast för de två.

– Någonstans handlar det om kärleken till fotbollen ändå. Och vad tråkigt det hade varit om alla hade hållit på samma lag, säger Jonas.

Fotbollshuliganer har de dock inte mycket för.

– Slagsmål kan jag inte förstå, men ilskan och frustationen förstår jag. Men att ta ut den på det sättet, nej. Men det är bra i England, där man skärpt till straffen för de som inte sköter sig. Där kan man bli avstängd på livstid, och är man då en riktig supporter så är det bra mycket viktigare att få se sitt lag live än att slåss, säger Martin.

– Det finns överallt, det spelar ingen roll om det är fotboll eller bowling. De våldsromantiserande idioterna hittar varandra ändå. Men det har blivit lite bättre, tidigare kunde de ju slåss inne på arenorna och så. Nu har det flyttat till andra ställen.

Lördagens match tror Martin slutar 1­–1 och går till förlängning, medan Jonas tippar på 3–2 till Liverpool.

– Att Tottenham ens är i en CL-final är helt galet, det trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva, konstaterar Martin Halvarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!