Värmbols FC, med målvaktstränare Torgny "Togge" Ottosson i spetsen, uttryckte besvikelse över hanteringen av Backavallens konstgräsplan efter att man fått en träning förstörd och en träningsmatch inställd efter ett omfattande snöfall. Man påtalade att det inte var första gången planen var ospelbar på grund av liknande anledningar och att man började bli frustrerad. Att det skulle vara ett återkommande problem förnekas dock av kommunen.
– Det stämmer inte alls, säger Dennis Carlson, enhetschef för fastigheter och anläggning på Service- och teknikförvaltningen.
– Det har kanske hänt i snitt två gånger per vinter i samband med extrem väderlek, fortsätter han.
Dennis Carlson vill poängtera att de gjorde sitt bästa för att snöröja redan vid klockan sju, men att det svåra väderläget ställde till det och därför störde Värmbols träningstid senare under förmiddagen.
– Vi hade vaktmästare på plats på morgonen som gjorde sitt bästa, men det lyckades inte. Det hade blivit skare på planen och plogbladet tog sig inte genom skaren. Så vi rekommenderade att ställa in träningen, men istället tog man eget initiativ och började skyffla, berättar han.
Ett agerande som planen tog stryk av, enligt Carlson.
– Vi är utsedda av kommunen att sköta konstgräset, man kan fråga sig varför går in med eget initiativ utan kunskap? Varför går man in som förening och tar över någon annans jobb? Planen blev sämre. Det blev mer negativt när de skottade än om de inte gjort det.
Hur menar du?
– Granulaten samlades i högar, så det har vi fått ta hand om i efterhand, svarar Dennis Carlson.
Föreningens upplevelse om att konstgräsplanen skulle varit bättre uppvärmd innan Kronfågel isarena kom på plats dementerar han. Däremot förklarar han att man bytte konstgräsmatta 2018.
– Det är enda skillnaden. Den nya har utvecklats för att det ska vara bättre att spela fotboll. Det är mer granulat nu, en annan utformning på stråna - mjukare strån.
Men uppvärmningen har inte påverkats?
– Nej, det är samma värme som det alltid varit. Och det är inte heller tal om någon spillvärme från isarenan. Allt är ett och samma system, det går från lilla ishallen, till nya servicehuset, till isarenan, konstgräsplanen och fotbollsläktaren. Det är samma värme.
Dennis Carlson påpekar också att ökad värme inte hade kunnat förhindra situationen som uppstod.
– Även om vi hade skickat ut hundra grader i mattan hade det inte blivit någon skillnad. Vanligt snöfall klarar man. Men det här var extremt. Vi har alla verktyg man behöver och sköter planen helt enligt manual. Uppvärmningen finns för att underlaget ska bli mjukt, inte för att smälta snö, konstaterar han.
Värmbolstränaren ställde sig frågande till varför planer i Stockholm och Eskilstuna kunde fungera, men inte här i stan. Dennis Carlson pekar ut en möjlig skillnad, som påverkar smältning av snö och is.
– Här saltar vi inte planerna, på grund av miljöperspektiv.
Hur borde föreningen ha agerat tycker du?
– Man borde ha lyssnat. Man såg ju hur det såg ut. Vaktmästaren hade ju gjort ett försök. Jag är besviken hur de klivit in och tagit vaktmästarens jobb. De ville ha en debatt. Nu har de fått svar, men jag fortsätter gärna dialogen.
Och ert ansvar?
– Det skulle ha varit en tydligare kommunikation från början.