Historiskt klubbslag – DFK byter namn

Med stor majoritet står det nu klart att DFK Värmbol byter både klubbnamn och får ett nytt klubbmärke.

Mötes- och hedersordföranden Gunvor G Ericsson tillsammans med sekreteraren Mia Thurfjell klubbade igenom det historiska beslutet om namnbyte i DFK Värmbol.

Mötes- och hedersordföranden Gunvor G Ericsson tillsammans med sekreteraren Mia Thurfjell klubbade igenom det historiska beslutet om namnbyte i DFK Värmbol.

Foto: Mats Gustafsson

Fotboll2023-01-16 20:18

Byter namn kanske är fel uttryck. Tidigare DFK Värmbol kommer i fortsättningen att vara DFK Värmbol Katrineholm, där förkortningen precis som tidigare står för damfotbollklubben.

Men i vardagen hoppas ordföranden att måndagskvällens beslut vid ett extra årsmöte i klubblokalen på Bjurstorpsgatan kommer att få ett stort genomslag.

För även om de flesta redan nöjt sig med DFK kommer Värmbol att skippas och klubben kalla sig för DFK Katrineholm. Precis som det står i det nya klubbmärket.

Medan diskussionen om ett namnbyte har pågått i närmare två år har Johanna Pettersson parallellt fått uppdraget att komma med förslag på hur ett nytt klubbmärke ska se ut. Bland flera förslag valde styrelsen att gå vidare med ett klassiskt sköldmärke – där det faktiskt inte står 2023.

– Damfotbollen, i det som då var Värmbols GoIF, startade när handbollstjejerna ville ha lite sommarträning 1969, berättar DFK-ordföranden Mats Gustafsson.

Då var Värmbol en av pionjärerna som startade damfotboll i distriktet. 

21 år senare skedde nästa förändring, då de tidigare sektionerna i GoIF bildade egna juridiska föreningar. Damfotbollen blev då DFK Värmbol.

Ytterligare 23 år senare sker alltså nästa namnbyte och det av framför allt två skäl.

– Vi förtydligar klubbens geografiska hemvist genom att lägga till Katrineholm och hoppas förväxlas med herrfotbollens Värmbols FC, säger Mats.

När DFK:s hedersordförande Gunvor G Ericsson klubbade igenom beslutet innebär det dock inte att en ny förening bildats.

– Vi har fortfarande kopplingen till Värmbol kvar, både genom stadgarna och i klubbnamnet. Vi kommer också att behålla det blå matchstället, även om nyansen kanske blir lite mörkare blå än tidigare, säger Mats.

Så även om det bara var tiotalet medlemmar med på mötet som beslutade om ett namnbyte som ligger rätt i tiden har han känt ett starkt stöd bland föreningens drygt 200 medlemmar.

– När vi skickade ut en enkät till medlemmarna i höstas var det en stor majoritet, cirka 80 procent, som var för namnbytet, säger Mats.

– Måndagens beslut innebär inte att vi är i mål. Nu ska det nya namnet också godkännas av Riksidrottsförbundet. Det hoppas jag ska vara formalia eftersom vi uppfyller kriterierna om högst tre ord, geografisk placering och föreningens huvudsyssla – och där A-laget, som bäst spelat i division 1, nu är tillbaka i division 3 efter två säsonger i fyran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!