Det var i slutet av november som beslutet fattades av Svenska Fotbollförbundet. Katrineholms-Kuriren har pratat med flera fotbollsföreningar i lokalområdet – och beslutet har verkligen ställt föreningarna i två läger.
– Jag tycker att det låter som ett otroligt ogenomtänkt beslut både sett till utveckling och tillgänglighet. Just nu kan jag faktiskt inte se något positivt med detta, säger Anton Ivarsson, på fotbollssektionen i Julita Goif.
– Fotbollförbundet har ju en förmåga rent generellt att sätta hårda linjer så fort det handlar om frågor där man måste kunna vara flexibel. Har de som tagit dessa beslut hälsat på ute bland de föreningar som ligger ute på landsbygden?, säger Högsjö BK:s tränare Daniel Strandberg.
– Det finns inget positivt med det. Detta kan innebära att lag utanför stan behövs läggas ner på grund av spelarbrist. Jag tycker detta är ett löjligt beslut, säger Alexander Bohman, tränare i Björkviks IF.
Alla föreningar utanför Katrineholmskärna är rörande överens om att detta kommer påverka negativt på deras verksamhet.
– Just nu klarar vi oss men det är ju när nästa åldersskillnad kommer upp. Jag har haft med mig två spelare under förra året som inte hade fått spela matcher om detta hade varit i kraft. Att bara träna och inte få spela matcher... Då slutar man till slut, säger Alexander Bohman.
Anton Ivarsson håller med.
– Det kommer leda till att spelare slutar i betydligt tidigare åldrar. Vissa föreningar kommer få starkare underlag medan andra kommer behöva lägga ner då vi inte kommer ha tillräckligt med fotbollsspelare för att fylla ut, säger Anton Ivarsson.
Daniel Strandberg är inne på samma sak.
– Vi har redan idag ett jätteproblem i KFV-regionen där antalet klubbar med en bred ungdomsverksamhet inte är så många. Jag tycker man jobbar med fel frågor, man borde hellre lägga energin på hur vi får fler barn och ungdomar på mindre orter intresserade av fotboll snarare än att krångla till det för de få unga vi har idag, säger Daniel Strandberg och fortsätter:
– Detta är ju på kort sikt jättebra för alla stadslag med bred ungdomsverksamhet som har möjlighet att få in fler spelare. På lång sikt riskerar klubbar ute på mindre orter tyvärr att försvinna och underlaget till regionens större lag kommer därmed minska, säger Daniel Strandberg.
Han menar också att det ställer mer krav på föräldrarna som kan stötta resmässigt, men även att hinna med skolan och vänner när det blir längre pendling till fotbollen.
Med detta beslut påverkas både elitfotbollen, men även i de lägre divisionerna – och kanske främst på damsidan, där det ofta händer att unga tjejer tar steget upp till ett damlag tidigare i åldrarna.
– Förbundet vill stärka damidrotten men fortsätter i stället att begränsa den. Det här beslutet kan ha förödande konsekvenser på fotbollen utanför de större städerna. Vad ska vi säga till våra 13-åringar som gör sitt första år i vårt damlag? Att de får söka sig vidare till nästa år? Det här är ett i raden av ogenomtänkta beslut som fattas av personer på höga stolar, säger Anton Ivarsson.
– Jag tror inte det slår så hårt på flicksidan här i regionen då damfotbollen redan har problem med att ha en bredd på mindre orter. Detta är ju frågor förbundet måste arbeta med. Hur kan vi sprida intresset så regionen kan få fler damlag på längre sikt, säger Daniel Strandberg.