Det var i november som beslutet fattades att från och med säsongen 2025 kommer spelare under 15 år inte att få representera ett seniorlag. Och beslutet har ställt föreningarna i KFV-regionen i två läger.
Kritiska röster har gjort gällande att det är svårt för föreningarna ute på landsbygden att få verksamheten att gå runt och att det inte finns tillräckligt med lag och spelare. Det skulle i sin tur leda till att spelarna behöver pendla in till de större städerna för att kunna träna och spela match eller i värsta fall sluta i tidig ålder.
När Katrineholms-Kuriren pratar med representanter från Katrineholms SK, Värmbols FC och DFK Katrineholm får vi andra svar.
– Jag tror det är lite väl dramatiskt uttalat. Jag tror snarare att det är bra, om man ser i ett längre perspektiv, att barn och ungdomar får spela mot jämnåriga så länge som möjligt. Den stora utmaningen är nog att få fler att fortsätta med fotbollen, snarare än att flytta upp ungdomar till seniorserierna i ung ålder, säger Sofia Lundborg, ordförande i KSK.
– En 14-åring har goda möjligheter till mer än 25 år att spela seniorfotboll, så varför stressa? Förhoppningsvis kan det ge en omvänd effekt utan stress och press samt att ungdomslagen kan leva lite längre med kortare resor till match, säger VFC:s A-lagsledare Rickard Lönn.
Mats Gustafsson, ordförande i DFK, ser också positivt på utvecklingen.
– Jag är i princip för den här förändringen. I DFK har vi så långt som möjligt försökt undvika att använda spelare under 15 år i seniorsammanhang. Dessa tjejer spelar i sina ordinarie flicklag, och med spel även i seniorlag ökar påfrestningen vilket i sin tur ökar skaderisken. Det måste finnas återhämtningsperioder, och ett intensivt matchande får negativa effekter. Sen finns det, enligt de nya reglerna, möjlighet till undantag, men jag tror inte att vi kommer att nyttja den möjligheten, säger Mats Gustafsson.
Vad kan det här leda till för konsekvenser?
– Jag ser inte att det skulle få några speciella konsekvenser för DFK:s del. I år har vi haft två seniorlag med i seriespel och använt totalt 43 spelare i olika åldrar. Enbart en av dessa spelare fyllde 14 år och skulle enligt de nya reglerna inte fått delta i seniorlag. Vi har överlag väldigt unga spelare i våra seniorlag, men alla övriga fyllde 15 förra året, säger Mats Gustafsson.
– Jag tror inte att det leder till några andra konsekvenser. Det är endast i undantagsfall spelare under 15 år representerat seniorlaget i KSK. Jag ser inte det nya beslutet som en stor utmaning för KSK. Seniorlagen i allmänhet kommer behöva jobba med att säkerställa att de har tillräckligt med spelare i rätt ålder för att kunna fullfölja en säsong, säger Sofia Lundborg.
– Jag tror inte att vår region drabbas jättehårt, då det inte är extrema avstånd till förening med ungdomslag, säger Rickard Lönn.
Vad ska alla 14-åringar göra när det knappt finns några lag kvar?
– Mycket beror på vad föreningarna på kransorterna kan erbjuda. I dag är det ju trots allt möjligt för en 14-åring som bor i Katrineholm att komma till oss i DFK om nuvarande förening inte kan erbjuda spel i flickserie. Men det är mer problematiskt i våra grannkommuner. Där är ungdomarna beroende av att föräldrar skjutsar. Önskvärt vore att Region Sörmland kunde erbjuda någon form av rabatterade buss- eller tågkort för ungdomar för resa inom länet, säger Mats Gustafsson.