Gav upp fotbollen – men nu blir han proffs utomlands

Fotbollsdrömmen har alltid varit stark hos Theodor Skarp. Fotbollsgymnasiet ledde till 31 spelade matcher med Åtvidaberg. Men sedan blev jakten på framgång kostsam – det var inte kul med fotboll längre. Men nu har vinden vänt och proffsliv i Australien väntar runt hörnet.

Theodor Skarp är född 2000. Drömmen om att bli fotbollsproffs har levt länge. Men efter en utmattningsdepression har han inte varit villig att offra hälsan för sin dröm. Nu har han hittat en gyllene medelväg. Med mindre träningstid och mer betalt blir han proffs - i Australien.

Theodor Skarp är född 2000. Drömmen om att bli fotbollsproffs har levt länge. Men efter en utmattningsdepression har han inte varit villig att offra hälsan för sin dröm. Nu har han hittat en gyllene medelväg. Med mindre träningstid och mer betalt blir han proffs - i Australien.

Foto: Anders Göransson

Fotboll2024-01-27 09:30

2021 blev ett tufft år för fotbollstalangen Theodor Skarp, född 2000. Han slutade helt med fotboll och mådde inte alls bra. 

– Fotboll är det verkligen det roligaste som finns, men inte fyra timmar om dagen varje dag. Man måste träna mycket och träna hårt. Men det blev för mycket till slut, det blev inte roligt. Jag tränade fast jag inte mådde bra. Jag hängde upp hela livet på att bli bra på fotboll. Jag tränade bara hårdare, hårdare och hårdare. Sen tog det stopp. Jag orkade inte mer. Jag sjukskrevs för utmattningsdepression, berättar Theodor Skarp.

undefined
Tillbakablick till 2017. Från vänster ses de lokala förmågorna Felix Innocenti, Theodor Skarp och Robin Hovsby som precis gått ut första året på fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg. Alla tre satsade 100 procent för att en dag nå den stora drömmen och bli fotbollsproffs. Men Theodor Skarp understryker att det kan bli för mycket av det goda. "Fotboll är det verkligen det roligaste som finns, men inte fyra timmar om dagen varje dag. Man måste träna mycket och träna hårt. Men det blev för mycket till slut, det blev inte roligt. Jag tränade fast jag inte mådde bra", säger han.

Han klippte banden med fotbollen i drygt ett halvår. Sedan började han smyga igång igen och eftersom Vallasonen numera bor i Örebro var han en vända i BK Forward innan han landade i division fyra och Nora BK, vilket också är flickvännens moderklubb.

– Där har jag hållit igång och tyckt att det är kul med fotboll. För är det inte kul, så orkar man inte, allt känns meningslöst och då faller man djupare. 

När gnistan och glädjen väl hittade tillbaka gick det fort. Drömmen väcktes till liv efter en stunds dvala. Han började höra sig för via en vän som spelat professionell fotboll i Australien. Och sen kom plötsligt förslaget och efter en del processande sa Theodor Skarp ja till sitt första utlandskontrakt. 

– Klubben heter Edgeworth Eagles. Edgeworth är en förort till Newcastle, cirka två timmar från Sydney. Jag kommer alltså spela professionell fotboll, men också ha uppdrag vid sidan av. Jag ska träna ett av de yngre lagen bland annat. 

Kommer du kunna leva på fotbollen?

– Det är provisionsbaserade löner. Om jag spelar matcher så kommer jag tjäna bra. Annars ingenting. Det är matcher varje vecka, så man får en typ av veckolön. Men jag kommer också jobba vid sidan av. 

undefined
Året är 2020. Theodor Skarp har precis gjort två mål för Åtvidaberg i första halvlek och blev stor matchvinnare.

Klubblaget har träning kvällstid tre till fyra gånger i veckan, vilket Theodor Skarp tycker är optimalt.

– Det känns som de har en sund inställning. Jag vill inte spela fotboll till vilket pris som helst. Jag kan inte ens spela bra om jag inte mår bra utanför planen. Vissa kanske kan tänka bort det, men det funkar inte för mig. Men drömmen om att bli proffs har ju levt kvar och det här är ett sätt, säger Theodor Skarp och fortsätter:

– Det ska bli roligt. Jag känner nu, jämfört med innan, att jag vet min ungefärliga nivå och jag vet att jag kommer att kunna utvecklas mycket på alla plan.

Det brusar på linjen. Theodor Skarp sitter i bilen och pratar via bilens högtalarsystem. Han har precis gjort sin sista dag på jobbet. På söndag kommer han att stå ensam på Arlanda, på väg mot sitt livs dröm och en av de största utmaningarna hittills. 

– Det är första gången jag ska bo utomlands. Det är nervöst, men ska bli kul. Jag åker ner själv nu, så kommer flickvännen ner i mars tillsammans med min familj. Sedan stannar hon, berättar Theodor.

undefined
Theodor Skarp är född 2000. Drömmen om att bli fotbollsproffs har levt länge. Men efter en utmattningsdepression har han inte varit villig att offra hälsan för sin dröm. Nu har han hittat en gyllene medelväg. Med mindre träningstid och mer betalt blir han proffs - i Australien.

Theodor Skarp känner själv att han nog hittat sin variant av att leva ut drömmen om proffslivet i fotboll, utan att träna ihjäl sig och offra hälsan.

– Det kan bli för mycket av det goda. Och man blir rädd. Jag är fortfarande påverkad av hur jag mådde då och kommer troligen vara det hela livet. Men jag kan komma väldigt långt. Det går att vara tillräckligt bra, tjäna bra pengar på fotbollen, samtidigt som jag gör annat. Det går i Australien.

undefined
2022. Bilden tagen efter att Theodor Skarp blev VFC:s matchhjälte när han gjort två drömmål i säsongens första seger, mot Enskede. Nu ska han spela med rödsvarta Edgeworth FC i Australien. Klubben tävlar för närvarande i National Premier Leagues Northern NSW, som är en regional australiensisk professionell fotbollsliga som består av lag från norra New South Wales. Som en underavdelning av de nationella Premier Leagues, ligger ligan på nivå 1 i Northern New South Wales ligasystem.
Utmattningssyndrom

Utmattningssyndrom är en följd av svår stress i kombination med för lite återhämtning. Det kallades tidigare för utbrändhet eller utmattningsdepression. Men det är inte alla som får utmattningssyndrom som får en depression. Kärnsymtomen utgörs av svår energibrist, kognitiva funktionsnedsättningar och ökad känslighet för stress.

Det är viktigt att ta de tecken på stress som du känner på allvar.

Vanliga symtom vid utmattningssyndrom är orkeslöshet och trötthet som inte går att vila bort. Du kan ändå ha svårt att somna på kvällen och sover oroligt eller vaknar under natten. Att bli känslig för ljud - och ljus är också vanligt. Du kan även bli nedstämd och få ångest. Fysiska besvär som hjärtklappning, yrsel och värk förekommer. Även olika typer av magbesvär är symtom som kan uppstå. 

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har eller håller på att få utmattningssyndrom. 

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!