Efter tröga EM-starten: "Vet inte var vi står"

Lag som Tyskland, Frankrike och England har flugit ur startblocken. Sverige – not so much. Den stapplande inledningen av fotbolls-EM får spelarna att vackla.
–I dagsläget vet jag inte var vi står, säger Fridolina Rolfö.

Fridolina Rolfö är inte nöjd med hur det svenska spelet sett ut under inledningen av fotbolls-EM.

Fridolina Rolfö är inte nöjd med hur det svenska spelet sett ut under inledningen av fotbolls-EM.

Foto: Adam Ihse / TT

Fotboll2022-07-14 14:34

I rättvisans namn ska det sägas att Sverige inlett EM i England i stort sett enligt plan. 1–1 mot regerande Europamästaren Nederländerna i premiären var ett fullt acceptabelt resultat, och följdes upp av en förväntad seger mot Schweiz.

Men det spelmässiga har lämnat en hel del i övrigt att önska. De svenska spelarna var inte nöjda efter att ha tappat ledningen mot Nederländerna, och ännu mindre så efter den knappa 2–1-segern mot Schweiz.

– Jag är inte orolig, men vi är självkritiska och kommer att analysera den här matchen. Det var mycket som inte stämde och det måste vi rätta till om vi vill gå långt i turneringen. Men vi har en vinst och ett kryss och vi siktar på vinst mot Portugal. Turneringen har bara börjat, men vi vill mycket mer, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

Kan missa kvartsfinal

Inför den sista gruppspelsmatchen mot Portugal på söndag talar mycket fortfarande för svenskt avancemang till kvartsfinal. Men man har förmodligen inte råd att förlora, och de blågula spelarna vill hur som helst leverera en bättre prestation för att gå stärkta in i slutspelet.

– Det är en turnering med många bra lag och ingenting kommer gå enkelt, ingenting kommer gå av sig självt. Vi får bara jobba hårdare och träna ännu mer. Alla vet att vi måste upp många nivåer, säger lagkaptenen Caroline Seger.

– Vi vet vad vi kan. Vi ska inte tro att vi helt plötsligt inte kan spela fotboll. Det har gått lite knackigt men vi har tagit fyra poäng i den här gruppen än så länge. Det hade vi gärna haft på förhand, säger backen Magdalena Eriksson.

Hon är dock snabb att lägga till att det svenska spelet inte varit bra nog.

– Jag ska inte stå här och försvara något, vi spelar för långsamt. Vi måste spela lite mer bestämt, med snabbare spelvändningar och snabbare spel in på centrala spelare som kan styra spelet därifrån. Vi tvekar lite i vårt passningsspel, vilket gör att vi inte riktigt sätter varandra i så schysta lägen.

Tre lag sticker ut

Det finns andra nationer som har imponerat desto mer: Tyskland, som har återuppstått i gammal vägvinnande prakt, och som följde upp 4–0-överkörningen av Danmark med att slå en av förhandsfavoriterna, Spanien, med 2–0; Frankrike, som gjorde fem mål i första halvlek mot Italien (5–1 till slut); hemmanationen England, som tog EM-historiens största seger genom att krossa Norge med 8–0.

De svenska spelarna har inför mästerskapet pratat vitt och brett om sina guldmål. Nu är tonläget ett annat, och anfallaren Fridolina Rolfö är inte helt säker på hur Sverige står sig mot de bästa EM-lagen.

– Det är en väldigt bra fråga, jag vet inte i dagsläget var vi ligger i jämförelse med dem. Vi har inte spelat mot dem på ett tag, och vet inte var de står. De ser starka ut, men jag har en tro och ett hopp att vi ska växa in i den här turneringen, det har vi gjort tidigare i mästerskap där vi kanske haft det lite knackigare i gruppspelet, säger Rolfö.

– Vi behöver rannsaka oss själva och se över vad vi kan göra bättre, för vi kan spela bättre.

Fakta: Grupp C

1) Nederländerna 4 poäng, +1 i målskillnad (4 gjorda mål).

2) Sverige 4 poäng, +1 i målskillnad (3).

3) Portugal 1 poäng, –1 i målskillnad (4).

4) Schweiz 1 poäng, –1 i målskillnad (3).

Om två eller flera lag står på samma poäng skiljs lagen åt genom, i tur och ordning:

+ inbördes möten.

+ målskillnad i inbördes möten.

+ antal gjorda mål i inbördes möten.

+ total målskillnad.

+ totalt antal gjorda mål.

+ straffläggning (om de berörda lagen möts i sista gruppspelsmatchen).

+ minst antal gula och röda kort.

+ högst Uefa-koefficient inför EM-lottningen (baseras på ländernas resultat i EM 2017, VM 2019 och kvalet till EM 2022).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!