Efter kritiken – så ska Katrineholm cup spelas säkert

Handsprit, extra sovsalar och publikfritt. Det är några av de åtgärder Katrineholm cup har gjort för att undvika smittspridning.

Arrangörerna håller avstånd, och förväntar sig att spelare och ledare gör samma sak. Från vänster: Roger Staaf, Jonas Nilsson, Andreas Cervin, Christer Hellqvist, Tobias Plantin.

Arrangörerna håller avstånd, och förväntar sig att spelare och ledare gör samma sak. Från vänster: Roger Staaf, Jonas Nilsson, Andreas Cervin, Christer Hellqvist, Tobias Plantin.

Foto: Anton Comstedt

Fotboll2020-07-30 10:00

Katrineholm cup är en av få ungdomscuper som inte har ställts in i år på grund av coronapandemin. Förra veckan fick turneringen kritik i en insändare i kkuirrien. Insändaren var skeptisk till att Katrineholm cup ska spelas under en pågående pandemi. 

Arrangörerna menar att cupen kan genomföras på ett säkert sätt på grund av att spelplanerna ligger naturligt avskilda från varandra. Katrineholm cup kommer att spelas på Backavallen, Duveholmsplanen och Djulö IP. 

– Ingen av planerna ligger bredvid varandra och det är mycket yta mellan dem. Planerna vi har är ganska tacksamma att spela på just nu, säger Andreas Cervin, ordförande i Katrineholms SK, som är en av arrangörsklubbarna. 

Turneringen kommer att spelas 7–9 augusti, men blir annorlunda jämfört med tidigare år. Den populära inmarschen, där alla deltagare vandrar genom Katrineholm till Stadsparken kommer att ske digitalt på Backavallen.

– En lagkapten från varje lag kommer att delta på inmarschen. Sedan kommer vi att lägga ut en sändning från den på Facebook, säger Christer Hellqvist, tävlingsledare för Katrineholm cup. 

För att undvika smittspridning i samband med matcher så kommer turneringen att spelas utan publik. Endast spelare, ledare och funktionärer får befinna sig på tävlingsområdet nästa helg. Lag som övernattar i Katrineholm kommer att få två rum att sova i för att minska trängseln. Matsalen kommer bara vara öppen för lag som övernattar. 

– Våra lokala lag och de som pendlar hit kommer få köpa matlådor och får inte äta i matsalen, säger Hellqvist.

Inför sommarens fotbollsfest har arrangörerna informerat alla anmälda lag om de råd som Folkhälsomyndigheten gått ut med under pandemin. 

– Vi har givetvis uppmanat alla lag att följa de rekommendationer som finns. Om någon spelare eller ledare känner sig sjuk så ska hen inte åka hit. Vi har även informerat alla om att hålla avstånd och att inte hälsa på varandra innan match, berättar Hellqvist.

Vilka konsekvenser kan det bli för personer inte följer restriktionerna?

– Det blir en muntlig tillsägelse, men vi ser inte det som ett problem. Det är exempelvis väldigt osannolikt att det skulle komma en stor grupp föräldrar från en förening för att kolla på matcher. Deras barn har spelat utan publik på hemmaplan i två månader, så de vet vad som gäller, svarar Hellqvist.

Karta: Backavallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!