50 nya domare utbildade: "Bra om tio av dem fortsätter"

"Offside är den svåraste regeln", säger Dahir Muse som är en av över 50 ungdomsdomare som gått vårens kurser.

Alex Majman och Alain Igiriryza spelar med KAIK:s 08-lag men är båda nyfikna på att börja döma och gick därför introduktionskursen.

Alex Majman och Alain Igiriryza spelar med KAIK:s 08-lag men är båda nyfikna på att börja döma och gick därför introduktionskursen.

Foto: Anders Göransson

Fotboll2022-04-04 09:17

Det var på Håkan Idströms initiativ som KAIK tillsammans med distriktsförbundet höll den första kursen. 

– Jag har märkt de senaste åren att det saknas domare. Vi behöver fylla på för att klara alla ungdomsmatcher, säger Håkan.

Då är det framför allt ungdomar som dömer yngre ungdomar. Men på den första kursen deltog även några rutinerade domare som Krister Lindkvist, Nicklas Pettersson och Bertil Nicolai. Alla har dömt på högre nivå. Men också de måste gå tretimmars-kursen –  med Metin Yildirim, ordföranden i Sörmlands fotbollförbunds domarkommittéför, som kursledare – att få ungdomsdomarlicensen 2022 och döma de yngsta som spelar 3 mot 3, 5-5, 7-7 och 9-9.

Vid den andra kursen deltog mest spelare i KAIK:s eget 08-lag. Killar, för det har tyvärr inte varit en enda tjej med på utbildningarna, ser fram emot att få börja döma.

– Jag minns själv när jag spelade 7 mot 7. Nu ska det bli kul att få döma de ungdomarnas matcher, säger Alain Igiriryza.

Alex Mejman är lika nyfiken.

– En bra domare ska döma rättvist för båda lagen, säger han.

undefined
Dahir Muse har dömt ungdomsmatcher i fyra år och gillver verkligen uppdraget.

Dahir Muse deltog också. 17-åringen har redan hunnit döma under tre säsonger.

– Det var stressigt första matchen, nu tycker jag bara att det är kul. Jag pluggar regler och när jag tittar på matcher på tv är det oftast domaren jag följer. Offside är svårt, men det har gått bra och har inte träffat på många föräldrar eller ledare som varit otrevliga, säger Dahir som själv aldrig fått vare sig gult eller rött kort som spelare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!