Flera idrotter och idrottsevenemang har påverkats av coronaviruset de senaste veckorna. På Vårnäs ridskola har verksamheten däremot inte påverkats nämnvärt. De åtgärder som Vingåkers RF har gjort för att stoppa smittspridningen är att stänga kafeterian och ställa in en del sidoaktiviteter. Ridskolan hade bland annat planerat att hålla i en tårttävling för barnen.

– Där såg vi en större smittrisk än vid våra ridlektioner, då de skulle ha med sig hembakat till stallet, säger Kristin Edvinsson, vikarierande ridskolechef vid Vårnäs. 

Ridlektioner och träningar pågår dock som vanligt i stallet. 

– Det är tur att det här är en aktivitet där vi kan hålla avstånd från varandra, då vi sitter på hästar.

Är det färre som tränar nu än före coronautbrottet?

– Vi har några som avbokar sina platser som är sjuka, vilket är bra. Jag tror ändå att folk är glada att vi kör på, så de får någon form av vardag i dessa tider. 

Under torsdagen stoppades den elitallsvenska premiären i hästhoppning som skulle ägt rum i helgen. Sverige har varit det sista landet i Europa att tillåta ridsporttävlingar under coronaepidemin. 

"Deras bedömning är inte up to date. Att genomföra en så stor tävling med så många deltagare från stora delar av landet medför en betydande risk för smittspridning”, säger smittskyddsläkaren Peter Nolskog till tidningen Ridsport. 

I maj sker de första tävlingarna på Vårnäs, och Katrineholms RF har tävlingar i helgen. VRF har i dagsläget inte tagit några beslut om de ska ställa in några tävlingar.

– Tävlingarna i maj är inte så stora om man jämför de med elitallsvenskan. Där är det ju runt 100 starter. Men vi vet ändå inte om vi kommer att genomföra tävlingarna. Vi får se vad som händer, säger Edvinsson och tillägger: 

– Vi får dock arrangera tävlingarna om vi vill, då vi har fått rekommendationer från Svenska ridsportförbundet att tävlingar under 500 personer är okej. 

I slutet av juni är årets höjdpunkt: Guldsporrarna. 

Då tror och hoppas Edvinsson att coronaepidemin är över. 

–Jag hoppas att allt det här har lugnat ned sig då. Det är ju ett tag kvar, säger hon och fortsätter: 

– Men vi följer utveckling och tävlingen kan komma att genomföras med restriktioner, som att varje ryttare bara får ha med sig en medhjälpare eller att den hålls utan publik.