Förslag på sporter som kan passa för att inte bli soffpotatis

Specialiseringen kommer allt tidigare. Kanske är det konstisens och konstgräsets fel, att få många idrotter som tidigare var säsongsknutna har blivit året runt-sporter. Som fotboll, bandy och ishockey.

1 december 2017 00:00

Men vilken idrott ska man börja med om man gjort ett längre uppehåll efter exempelvis fotbollen? Det finns massor att välja bland – men kanske inte så många lagidrotter som lämpar sig. Visst, det finns en veteranserie i Sörmlands fotbollförbunds regi. Men den kräver ju att man är många.

Ofta kräver också bollsporter att man har lite erfarenhet för att det ska vara roligt. För vem vill att det ska ta längre tid att leta efter golfbollen som hamnade i ruffen än det tar att spela. Men visst kan det vara roligare att gå en boll tillsammans än en ensam promenad.

Här är några förslag för den som vill komma i gång och passar även den som fyllt 40 utan att tidigare ha utövat sporten:

Badminton

För två eller fyra. Lite enklare på motionsnivå att få bollen över nätet än till exempel tennis, där speltiden blir avsevärt kortare än tiden det tar att hämta bollar som stannat i nätet.

Kanot

Strunta i tävlingskanoten, den har hunnit slå runt innan du lämnat bryggan om du aldrig provat tidigare. Men motionskanoten, eller varför inte en canadensare för två ger utmärkt motion för framför allt mage och armar. Ett plus är alla underbara naturupplevelser om man väljer rätt dag att träna på.

Skidor

Svarta pisten ger större risk för benbrott än aha-upplevelse. Men med dagens vallningsfria längdskidor behöver man inte vara expert för att ge sig ut i spåret – och ändå slippa bakhalt. Minus är förstås att säsongen är så kort på våra breddgrader då utbudet av konstsnöspår är begränsat.

Långfärdsskridsko

Samma minus som för skidor, säsongen är begränsad då det finns isar som håller. Tänk bara på att valet av utrustning inte stannar vid rätt skenor. Det är minst lika viktigt att tänka på vad som behövs om olyckan skulle vara framme och man hamnar i en vak med iskallt vatten.

Simning

Perfekt motion som inte sliter lika mycket som till exempel löpning. Kanske inte den mest sociala sporten medan man är i vattnet. Pratar man finns risken för kallsupar. Men efter några längder i bassängen finns det väl inget mer njutbart än en stund i bastun.

Orientering

Många föreningar erbjuder så kallad Trimorientering där kontrollerna sitter ute länge. Fördelen är att det ofta är varierad terräng och inte så ensidigt som att springa i elljusspåret eller runt i kvarteren hemma. Men kräver förstås visst kunskap om hur man läser kartan.

Bowling

Visst är det kul att slå en och annan strike, men det är inte särskilt konditionskrävande och förbättrar knappast fysiken.

Styrkelyft

Passar alla åldrar, men har man aldrig tidigare lyft är det bäst att först ta hjälp så att man gör rätt. Annars är risken för skador större än den muskelmassa som byggs. Men precis som i bowling är det inte särskilt konditionskrävande.

Skytte

Kräver mer precision än kondition. Men det är aldrig fel att träffa nya vänner.

Gymnastik

Passar alla åldrar och har dessutom den fördelen att man gör det i sin egen takt. 20 sit ups första veckan blir snart 30 och bara det är ju stimulans för att öka målet till 40.

Cykling

Skonsammare för bland annat knän än löpning. Lite läskigt vintertid på isiga och mörka vägar, men ger obeskrivliga naturupplevelser och passar även nybörjaren som snabbt får upp tempot och kan öka antalet mil på träningsrundorna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!