Hemligheten är inte särskilt häpnadsväckande, men definitivt inte oviktig. Hårt ideellt slit, tålamod och samverkan mellan föreningar krävs för att vinna bidragsgivarnas förtroende.
– Det har varit enormt mycket jobb med ansökningar. Men till slut fick vi ihop 1,1 miljoner fördelat på sju bidragsgivare, berättar Rolf Larsson.
Allt började med att Högsjö gymnastikförening hörde folkets önskan om en uppdatering av elljusspåret. Högsjö utvecklingsgrupp, där Rolf Larsson är aktiv, kopplades på. Sen följde en lång byråkratisk väg framåt innan allt kunde komma på plats. Officiell invigning av projektet har precis avklarats.
Det som beskrivs som en av nycklarna till framgång är stiftelsen Schullström och Sjöströms minnesfond, som grundades av de gamla ägarna till ortens stora fabrik Voith.
– Deras medel ska gå till bygden och sådant som främjar hälsa, förklarar Rolf Larsson.
Mimman Holmqvist är aktiv i både Högsjö gymnastikförening och Högsjö BK. Hon kommer cyklande till sportstugan, där elljusspåret börjar och utegymmet har tagit plats. Hennes skift på fabriken är precis avslutat och det ideella arbetet tar vid. Hon håller med Rolf Larsson om att minnesfonden är viktig.
– Vingåkers kommun behöver inte lägga så mycket pengar härute. De lutar sig mycket på att vi har minnesfonden, säger hon.
Duon har kompletterat varandra bra under hela processen.
– Det är så mycket byråkrati. Ibland ror det så sakta så ja, man blir tokig. Rolf har tålamodet. Det har inte jag. Ibland känns det onödigt svårt att hitta vilka medel du kan söka till vilka projekt. Måste ha ett visst kunnande, säger Mimman Holmqvist och skrattar.
Tid och energi har hon dock gott om. En nödvändighet för att kunna kraftsamla och genomföra det arbete som behövt göras. Hundratals ideella timmar har lagts ner.
– Vi är så nöjda med vår satsning. Vi har gjort allt själva till utegymmet. Vi har grävt hål, gjutit och monterat. Från eljusspåret har vi släpat ut 2,5 kilometer kabel. Det var tungt, säger Mimman Holmqvist.
På söndagar håller gymnastikföreningen träningspass vid utegymmet. De nio olika stationerna ska kompletteras med en tionde.
– Det blir jägarvila, fnissar Mimman Holmqvist.
Elljusspåret kan tändas närhelst någon vill använda det och all kabel är nedgrävd i marken, till skillnad från de gamla luftledningarna och stolparna från 70-talet.
– När man kommer trycker man bara på en knapp, så håller det tänt i en timme. Det är både kostnadseffektivt och en trygghet för människor att det fungerar, konstaterar Mimman Holmqvist och fortsätter:
– Förut hade vi tänt måndag till torsdag mellan klockan 17.00 till 21.00. Men dels var det dyrt och dels, så fort ett träd blåste ner över ledningen, så slocknade allt. Vi var tvungna att hålla stängt då. Man vill inte ha folk som hoppar över elledningar.
Duon berättar att de gjort en miss i projektet.
– Vi gjorde en ansökan och slog ihop både delen med elljusspåret och utegymmet. Det har ställt till det. Vissa drog sig ur för att de låg ihop. Vi försökte säga att vi kunde göra separata ansökningar, men det hjälpte inte. Så där stod man med lite lång näsa och fick ge oss, säger Rolf Larsson.
Tiotusentals kronor gick om intet på grund av byråkratins hårda regler.
– Ja, man trodde det skulle rinna oss ur händerna. Men det gick till slut. Det känns så jäkla skönt, säger Mimman Holmqvist.