Firade 40-års jubileum med en 22:a plats i Trollsprinten

1979 tog barndomskompisarna Gunnar och Leif Fredriksson plats i en rallybil tillsammans för första gången. På söndagen firade de 40-års jubileum i Trollsprinten.

29 september 2019 16:45

– Helt klart var det en speciell känsla att åter ha Leif vid min sida, konstaterar 58-årige Gunnar Fredriksson.

Saabåkaren, som efter att ha vilat från rallysporten i ett par år, har återfått tävlingshungern och inför Trollsprinten, med start och mål på Trollåsen i Vingåker slog han en plingeling till jämnårige Leif Fredriksson.

– Jag behövde inte många sekunder på mig förrän jag svarade ja när Gunnar frågade om vi skulle återuppliva gamla minnen, säger Leif.

Trots att de lyssnar till samma efternamn så är de inte släkt med varandra.

– Men vi har varit kompisar i drygt 50 år, fortsätter Gunnar.

Efter nio år tillsammans i skolan tog intresset för bilsporten fart på allvar.

– Vi var precis klara med våra körkort när vi gemensamt bestämde oss för att satsa på rallysporten, uppger Gunnar.

Han tog plats i förarstolen och Leif åtog sig kartläsarrollen.

I fem år tävlade de båda tillsammans med blandade framgångar.

– Vår sista tävling innan ett 35-års långt uppehåll var Kolmårdstrofén 1984 och då vann vi vår klass och slutade totaltrea, minns Leif.

Men trots att de båda inte tävlat i samma bil sedan dess så har de under alla år haft intensiv kontakt med varandra eftersom rallysporten varit en gemensam nämnare för duon.

I Trollsprinten var det dock dags igen att agera gemensamt.

– Vi klaffade bra tillsammans och Leif läste noter med stor inlevelse.

Fem sträckor handlade sprintrallyt om totalt och i slutsammandraget hamnade duon Fredriksson på en 22:a plats bland 64 startande ekipage.

– Placeringen var inte det viktigaste den här gången. Vi ville testa hur vi klaffar tillsammans för eventuellt framtida tävlingar, summerar Gunnar Fredriksson.

Tävlingsledaren Crister Nystrand var mycket nöjd med tävlingen som lockade mycket publik såväl i skogen som på Trollåsen.

– Nu återstår egentligen bara en barmarkstävling innan vintersäsongen tar vid i den här regionen och den avgörs i Örebro, nästa helg, berättar Nystrand.

Fem klasser handlade tävlingen om och i Ungdomsklassen gick segern till duon Philip Lindskog/Thorwald Lindskog från Nyköping/Katrineholm i en Suzuki. Klass 4wd vanns av Per Göthberg/Robert Eriksson, Eskilstuna i en Ford och A-2wd hemfördes av Fredrik Eriksson/Kristoffer Nordlund, Katrineholm/Nyköping i en VW. B-2wd såg Andreas Sandin/Johan Eriksson, Flen i en VW som vinnare och C-2wd triumferade Jonas Björk/Lars Persson, MK Westom i en VW.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stellan Nilsson