– Det tar sån tid. Det är mer jobb än jag trodde, säger Patrik Pettersson.
Han har redan lagt ned åtskilligt med tid bara i processen att söka tillstånd från länsstyrelsen. Den enklaste delen var att få ett klartecken från alla markägare som berörs. Länsstyrelsen är lite kinkigare.
– Den första ansökningen jag skickade in var på fyra A4-sidor med 20 bifogade sidor på alla de områden vi har tänkt att använda, säger Patrik.
– Varenda stig där vi ska åka nagelfars. Varenda blomma, varje fornminne ska registreras. Jag har lagt ned många 100-tals timmar. Men nu tror jag vi är nära.
Inför den största tävlingen Katrineholms motocrossklubb arrangerat har Patrik gått runt med en GPS i fickan där det är tänkt att de fyra specialproven ska avgöras.
– Det är förstås en sak att gå sträckan, en annan att köra den på motorcykel. Men jag tror att jag har den blick som krävs för att förstå hur det blir.
Efter att ha gått sträckan har Patrik ritat in den på en karta som skickats vidare till länsstyrelsen. Långt ifrån allt godkändes direkt. När han fått en anmärkning för en liten del av alla närmare åtta mil som ska köras har han fått börja om, hitta nya lösningar och komplettera ansökningen.
– Då har det inte räckt med att justera detaljer. Jag har fått rita om kartan för varje specialprov och skickat in igen.
Samtidigt har Patrik förståelse för att också länsstyrelsen ska göra rätt för att kunna ge ett godkännande.
– Jag har dragit om sträckningen för tre av de fyra specialproven. Nu tror jag att vi är ganska nära och kan få ett godkännande inom ett par veckor, säger Patrik.
Då börjar nästa tillståndsprocess.
– Med ett klartecken från länsstyrelsen ska jag söka tillstånd från polisen också för de områden vi ska använda.
Bland annat är det tänkt att hela området runt Duveholmsgymnasiet och Duveholmshallen ska användas som depåområde och stängas av, från cirkulationsplatsen vid Prins Bertils gata, under tävlingsdagen den 14 augusti för alla utom de 250 deltagarna.
Men med alla tillstånd klara är förarbetet långt ifrån klart. Då ska det börja röjas sly och busk, broar över våtmarker byggas och bansträckningen markernas med pilar och sättas upp ungefär två mil avspärrningsband.
– Det har varit tufft, men just nu känner jag inga hinder. Det kommer att bli en SM-tävling i Katrineholm i sommar, säger Patrik.