Efter trafikkaoset: "Arrangören måste ta ett stort ansvar"

På tisdag körs en stekhet SM-semifinal i Eskilstuna mellan de två senaste årens mästarklubbar. Storpublik väntas men efter ambulansincidenten i tisdags är frågan hur ett nytt parkeringskaos ska undvikas.

– Arrangören måste ta ett stort ansvar. Det får inte hända igen, säger Mona Kanaan (S) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna.

24 augusti 2018 10:01

När den skadade indianföraren Anders Thomsen skulle hämtas till sjukhus hade ambulanserna som var på väg stora problem att ta sig fram. I gårdagens tidning rasade Smedernas klubbchef Håkan Ringkvist och ikonen Magnus Zetterström. I samma artikel sa kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S) att frågan är högprioriterad.

Men med bara några dagar kvar finns det ingen klar plan.

Vad ska ni göra för att undvika det här på tisdag?

– Det är en väldigt operativ fråga så jag kan inte själv ge förslag på hur man ska göra eller inte. Däremot tycker jag att det är väldigt viktig med säkerheten. Den här frågan har det pratats om hela tiden, vi måste hjälpas åt men när föreningar har en match utgår jag ifrån att man hanterar logistiken på ett sätt så att det inte finns risker att det ska ske saker eller olyckor. Vi vet ju att det bland annat är familjer med barn där, säger Mona Kanaan (S) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden och ett av Eskilstunas kommunalråd.

Håkan Ringkvist:

– För det första har vi inte tillräckligt många parkeringar men det är väl klart att vi ska försöka få fri lejd. Jag vet inte vad jag ska säga faktiskt. Vi har ganska länge blivit lovade fler parkeringar. Vi la ner mycket pengar själva förra gången och byggde ut både parkeringen och vägen. Sedan har det blivit sämre sedan asfaltbanan stängdes in. Förr fanns det två vägar in. Så tillfartsvägarna på området är försämrade men det är inget man kan göra något åt nu.

Kan du garantera att eventuella räddningsfordon kommer fram utan problem?

– Vi jobbar på att hitta en lösning på parkeringarna och avsätter folk för att se till att det är fri lejd, säger Ringkvist.

Kan det bli aktuellt att sätta stopp vid stora vägen så att X antal bilar bara få köra in på området?

– Jag vet faktiskt inte vad man ska göra. Vi har ett väldigt tapp på publik när vi inte har möjligheterna att arrangera som vi vill. Det är inte klubben som bestämt att vi ska flytta ut dit och det är inte klubben som bestämt att vi ska bli av med den parkeringen som vi hade från början.

Kanaan fortsätter:

– Det har varit mycket kring Motorstadion. Vi har jobbat med att förbättra, förbättra och förbättra. Från förvaltningen försöker man alltid vara behjälplig och ta de diskussionerna men framförallt måste föreningarna, eftersom de är arrangörer, se till att man kan garantera en viss säkerhet. Jag förstår att det växer vartefter hela tiden och utvecklas efter behovet. Det är jättepositivt att vi hamnat i såna här höga besöksantal och att Smederna går vidare. Det är extra viktigt att vi fortsätter att göra något bra av det här. Men jag tycker fortfarande, med vårt stöd, att arrangören måste ta ett stort ansvar

Men hur ska de göra om det kommer exempelvis 7 500 åskådare på tisdag vilket är rimligt om det blir fint väder?

– Jag vet som sagt inte, det är en operativ fråga. Jag hoppas verkligen att det finns säkra lösningar för det. Nu var det kanske första gången det hände något på det sättet och det är väldigt olyckligt. Men huvudsaken är att man har en lösning utifrån förutsättningarna så att man inte hamnar i en sådan här situation igen. Det får inte ske igen, säger Kanaan.

– Det här har vuxit i samma takt som verksamheten vuxit och det är vi alla glada för men det får inte bli på bekostnad av att man slarvar med säkerheten. Det är några dagar kvar och då är det ingen investering som ska till. Det löser vi nästa år. Den kortsiktiga lösningen för att undvika riskerna att det blir så igen är arrangörens ansvar, att titta på olika lösningar och kan vi hjälpa till från kommunen så självklart. Vi brukar alltid finnas med på ett eller annat sätt. Det viktigaste är att det finns en plan så att folk känner sig trygga när de kommer till matchen.

Kan du lova att det till nästa år blir nya förutsättningar där ute?

– Vi jobbar på hela tiden och har en dialog med föreningarna. Vi investerar i den takten som resurserna tillåter och vi gör det tillsammans med föreningarna. Självkart är det ingen anläggning vi bara kommer att strunta i. Det är elitidrott, det är viktigt och det är en folkidrott i Eskilstuna. Den här lilla negativa incidenten har skett från en positiv utveckling. Smederna har varit duktiga och satt oss på kartan så självklart ska vi hjälpas åt, säger Mona Kanaan.

– Det är frustrerande. Vi försöker göra allt i vår makt men mer kan vi inte göra. Förutsättningarna blir annorlunda varje år och vi har mindre och mindre yta att förhålla oss till. Våra arrangemang blir allt större och vi måste hitta en hållbar lösning på sikt tillsammans när det är så pass många och stora arrangemang på Motorstadion. Och i dagsläget har vi ingen möjlighet att ansöka om att få ha ett GP, säger Håkan Ringkvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Petersson