Misslyckade skylten i Duveholmshallen sågas: "Jättekonstigt"

Skylten skulle visa handikapptoaletten – även för blinda, men misslyckades totalt.
Synnedsatta Solveig Fredriksson är kritisk till såväl skylten som resten av Duveholmshallen.
– Det här är inget bra ställe för mig.

Solveig Fredriksson berättar för tidningen att det är näst intill omöjligt för henne att vistas i Duveholmshallen på egen hand.

Solveig Fredriksson berättar för tidningen att det är näst intill omöjligt för henne att vistas i Duveholmshallen på egen hand.

Foto: Privat/Admir Merdović

Duveholmshallen2025-01-06 07:20

I en korridor i Duveholmshallen sitter en laminerad pappersskylt med "punktskrift" på. Eftersom punktskrift kräver höjda punkter i pappret fungerar inte skylten för synskadade. När tidningen fick syn på den oklara skylten i Duveholmshallen undersökte vi saken närmare och fann att hallens anpassning för personer med synnedsättning har en del i övrigt att önska.

Synnedsatta Solveig Fredriksson, simmare och aktiv i funktionsrättsrådet i Katrineholm, beskriver hallen från sitt perspektiv.

– Det finns inget i omklädningsrummen för att hitta mitt skåp, jag kan inte känna mig tillbaka dit. Då får man hitta på någon slags lösning på skåpet själv.

Vidare beskriver hon att det finns ledstråk i duschen i omklädningsrummet, men att den tar slut innan man kommer ut till bassängerna.

– Jag tycker man behöver ledstråk ända ut till bassängen, då klarar man sig.

Solveig Fredriksson menar att hon i dagsläget inte kan gå och simma utan ledsagare. Hon kan varken navigera korridorerna eller använda de vanliga omklädningsrummen, utan får hjälp att ta sig in i ett funktionsanpassat omklädningsrum.

undefined
Det funktionsanpassade omklädningsrumet i Duveholmshallen ligger till höger efter spärren till badhuset.

– Ledsagarna fungerar till viss del, men dem får jag genom kommunen. Jag kan inte alltid gå när jag vill. Jag kan inte välja om jag vill ha en manlig eller kvinnlig ledsagare, då blir det problem i omklädningsrummet.

När vi berättar om den utpekade skylten för Solveig säger hon att det inte är något hon känner till.

– Det tycker jag låter jättekonstigt, det är inget jag känner till, men det kan inte ha någon funktion mer än att lära sig punktskrift, säger Solveig Fredriksson lite skämtsamt.

undefined
Skylten sitter på dörren till en handikapptoalett i hallen för skolidrott. Själva "punktskriften" lyder "Toalett". Skylten har suttit där i åtminstone två år.

Vidare berättar Solveig Fredriksson att synnedsatta har haft problem med läktaren i A-hallen på grund av höjdskillnader mellan trappstegen och stolsraderna. Det problemet har åtgärdats, men fler insatser krävs enligt henne.

– När funktionsrättsrådet hade möte i Duveholsmhallen smackade jag med käppen rätt in i dörren.

Solveig Fredriksson berättar att det var omöjligt för henne att hitta till rätt rum i korridorerna. Inget rum är märkt med punktskrift och dörrarna står ofta öppna, vilket gör det lätt att gå in i fel rum, eller inte hitta något rum alls.

Oskar Holmberg Brorsson, enhetschef på Service- och teknikförvaltningen i Katrineholm, svarar på kritiken om skylten, men även om övrig tillgänglighetsanpassning i hallen.

undefined
Oskar Holmberg Brorsson, enhetschef på Service- och Teknikförvaltningen, berättar att frågan om tillgänglighetsanpassning ska undersökas vidare.

– Vi har några provisoriska skyltar vi ska byta ut under 2025. Oavsett om det är en provisorisk skylt tycker jag det är olyckligt och vi kommer ta med oss det i det fortsatta arbetet med tillgänglighetsanpassning i våra hallar, säger han.

När vi berättar för Oskar Holmberg Brorsson om Solveig Fredrikssons upplevelser i hallen säger han såhär:

– Det är olyckligt att våra nuvarande anpassningar inte räcker till för att ge alla våra besökare den självständighet och trygghet de behöver. Vårt arbete med att göra Duveholmshallen mer tillgänglig och lättnavigerad för alla fortsätter. Jag välkomnar Solveig att ta kontakt med oss för samtal.

Oskar Holmberg Brorsson berättar att de kommer fortsätta se över frågan om funktionsanpassning för att se vad som kan göras i fråga om skyltning och tillgänglighetsanpassning i övrigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!