Dubbla svenska publikfester i Champions League

Piteå räknar med fullsatt och Göteborg hoppas på publikrekord. Samtidigt satsar även Uefa mer pengar på klubbarna i damernas Champions League, där 16-delsfinalerna inleds i kväll.

Det betyder jättemycket, säger Piteås ordförande Rikard Fahlman.

11 september 2019 06:05

Det var inte utan att Piteås ledning pustade ut lite när Champions League-motståndaren lottades fram i mitten av augusti. Ett dubbelmöte mot Bröndby, regerande mästare i danska fotbollsligan, var bland det bästa som kunde hända det svenska mästarlaget.

Vi hade jättetur. Det är en relativt billig resa och sedan har vi match mot Kristianstad bara dagarna efter, så vi stannar kvar nere i Skåne, säger Rikard Fahlman.
Nu är Bröndby ett svårt lag, men ur ekonomisk synvinkel blev det en drömlottning.

Piteå räknar med att hemmaarenan kommer att bli fullsatt, 2 500 åskådare, till matchen mot Bröndby i kväll. Samtidigt hoppas Göteborg FC på att kunna slå sitt publikrekord på 5 037 när Bayern München kommer på besök till Gamla Ullevi.

Välkommet tillskott

Utöver publikintäkterna får de svenska lagen, som båda inleder hemma i kväll, dessutom 70 000 euro (motsvarande cirka 744 000 kronor) för sitt deltagande i 16-delsfinalerna. Det är betydligt mer än tidigare år.

Det är oerhört välkommet. Vi har en fruktansvärd kostnad för våra resor. Jag brukar säga att vårt lokalderby är mot Djurgården och det är 90 mil bort, säger Fahlman.
Det var ju 500 mil till ett av lagen (i Kazakstan), så nog var det lite med andan i halsen vid lottningen. Vi tycker att vi reser nog som det är.

Även för Göteborg kommer Champions League-pengarna från det europeiska fotbollsförbundet Uefa som ett välkommet tillskott. När klubben spelade i Champions League förra gången, 2012, var det snarare en förlustaffär ekonomiskt. Då är den här upplagans ersättningar ändå ett steg på vägen, anser sportchefen Lasse Svensson.

Det är jättepositivt. Sedan får vi väl se vad kostnaderna slutar på, men förhoppningsvis blir det ett par hundratusen över som kan gå in i verksamheten, säger han.

Gruppspel nästa?

Både Piteå och Göteborg är direktkvalificerade till 16-delsfinalerna tack vare sina placeringar i damallsvenskan i fjol. Mycket talar dock för att även damernas Champions League framöver kommer att få ett gruppspel, kanske redan om två år.

Vi har under många år drivit på för ett mer attraktivt Champions League, säger Linda Wijkström, kommersiell chef på intresseorganisationen Elitfotboll Dam.
Ett av alternativen kan absolut vara att bygga ett starkt gruppspel.

Enligt Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, som även sitter med i Uefas exekutiva kommitté, kan ett beslut om förändringar av damernas Champions League komma redan om två veckor.

Jag vill inte gå in på detaljer, för det är fortfarande under beredning. Men det finns goda förutsättningar för ett rejält lyft från 2021, både sportsligt och finansiellt, säger han.
Fakta: Champions League

Women's Champions League (tidigare Women's cup) har spelats sedan säsongen 2001–2002. Sedan 2009 är utöver de europeiska mästarlagen även serietvåorna från de topprankade ligorna (bland annat Sverige) med.

I årets upplaga representeras Sverige av Piteå och Göteborg, som båda inleder onsdagens 16-delsfinalspel på hemmaplan.

Enligt det europeiska fotbollsförbundet Uefas reglemente står bortalagen för resekostnader, mat- och logi. Uefa betalar dock ut ersättningar till de deltagande klubbarna.

Så här ser summorna ut från 16-delsfinalerna och framåt.

Klubbarna som gått till 16-delsfinal får 70 000 euro var (cirka 744 000 kronor). Avancemang till åttondelsfinal ger ytterligare 75 000 euro, kvartsfinal 80 000 euro och semifinal 85 000 euro.

Finalvinnaren får till slut ytterligare 150 000 euro, medan tvåan får 100 000 euro.


Fakta: 16-delsfinalerna i Champions League

Onsdag 11 september:

Ryazan-VDV–Lyon, Minsk–FC Zürich, Mitrovica–Wolfsburg, Tjertanovo–Glasgow City, Vllaznia–Fortuna Hjørring, Göteborg–Bayern München, Piteå–Brøndby, St Pölten–Twente, Juventus–Barcelona, Hibernian–Slavia Prag, Breidablik–Sparta Prag.

Torsdag 12 september:

Arsenal–Fiorentina, Anderlecht–BIIK-Kazygurt, Spartak Subotica–Atlético Madrid, Lugano–Manchester City, Braga–Paris Saint-Germain.

Returerna spelas 25/26 september.

Åttondelsfinaler: 16/17 och 30/31 oktober.

Kvartsfinaler: 24/25 mars och 1/2 april.

Semifinaler: 25/26 april och 2/3 maj.

Final: 24 maj, Wien.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bornemann/TT