Luftfuktigheten blir värst: "Man blir så jävla klibbig"

Juliette Ramel förbereder sig för sitt andra OS. Hennes häst Buriel likaså. Med fyra års mer erfarenhet borde ryttaren med hemort Bettna känna sig lugn, men inte. "Luftfuktigheten i Japan är helt galet hög".

"Vissa ryttare kommer att bli mer påverkade av värmen i Japan. Jag tror också att det kommer att vara en fördel att ha en häst som är hetare, det blir nog lite jobbigare med en häst som är lite trögare" säger Juliette Ramel

"Vissa ryttare kommer att bli mer påverkade av värmen i Japan. Jag tror också att det kommer att vara en fördel att ha en häst som är hetare, det blir nog lite jobbigare med en häst som är lite trögare" säger Juliette Ramel

Foto: Johanna Lundberg

Dressyr2021-07-02 08:13

Efter ett helt tävlingsfritt år 2020, har Juliette hunnit med tre tävlingar i år med förstahästen Buriel. I den fyrstjärniga tävlingen i Hagen i april blev det en nionde (grand prix) respektive elfte placering (GP special).

I nationstävlingarna en dryg månad senare i Compiègne hade ekipaget blivit varma i kläderna och domarna gillade vad de såg. I grand prix special blev ekipaget tvåa med fina 76,6 procent som belöning. Det svenska laget vann för övrigt nationstävlingen. I Le Mans förra helgen noterade ekipaget dubbla andraplatser i klasserna.

– Vid första tävlingen hade jag ju inte tävlat på ett och ett halvt år så vi hade lite missar där. I den andra tävlingen var han jättejättefin men lite för het på banan. Tre tävlingar innan ett mästerskap är i varje fall bra. Jag brukar ha som mål en tävling i månaden inför ett mästerskap och det är ungefär vad vi fått.

undefined
Juliette Ramel vet inte hur Buriel kommer att klara av värmen och luftfuktigheten i Tokyo, men hoppas att han klarar den bättre än henne.

Juliette var med vid VM i Tryon 2018. Då slutade det svenska laget precis utanför pallplatsen som fyra. Individuellt blev Juliette och Buriel åtta. Vid de olympiska spelen i Rio 2016 placerade sig ekipaget på en individuell 28:e plats och laget blev femma.

– 2016 hade Buriel precis debuterat i internationell grand prix i januari det året så han var mer ganska oerfaren. Han var bara tio år också. Nu har både han och jag lärt oss mer. Om man sedan jämför med VM känns han väldigt bra nu, säger Juliette lite försiktigt.

Hon vill inte ta ut något i förskott. Nya regler, för att kunna bjuda in fler nationer, har gjort allt lite svårare. Bara tre ryttare tävlar i varje lag så det finns inget fjärde resultat att falla tillbaka på.

– Men når jag 78 procent, som är mitt bästa resultat i grand prixen, och Patrik (Kittel) och Therese (Nilshagen) gör samma sak så ... vi måste göra det bästa vi kan helt enkelt. Vi var så nära ett silver där i Tryon. Det är de där sju minuterna som ska sitta.

Systern Antonia med sin häst Brother de Jeu är uttagen som reserv och följer också med till Tokyo.

Hur mycket tränar du på programmet nu?

– Jag har ju tävlat nu så det blir mest att jag plockar ut programdelar som jag vill finslipa. 

Är det något som du kunde ha gjort bättre i den senaste tävlingen?

– Ja, det fanns lite smågrejer. Det var galoppfattningen ut från passagen där han bockade till lite, det blir lite sådana grejer.

undefined
Juliette Ramel gör sitt andra OS nu tillsammans med förstahästen Buriel.

Den 6 juli åker Juliette, hästskötare och häst till Aachen med en hel del packning. Där väntar en vecka i karantän innan flyget lyfter från Liège den 15:e. Häst och ryttare reser i olika plan.

– Det är mycket papper att fylla i, prover ska skickas in, men det är det ju alltid. Vi får ha tre skåp med oss till hästarna och sedan får vi ju det mesta i klädväg själva.

Juliette bävar redan för den långa flygresan.

– Det är väldigt, väldigt lång. 18,5 timme, nej, jag har hört att det ska ta längre tid. För det mesta brukar jag kolla in filmerna ombord. Buriel har aldrig flugit så långt tidigare. Det längsta är till Brasilien och nästlängst till Tryon.

Hur gör man för att förbereda sig inför en sådan resa?

– Se till att hästarna inte är uttorkade utan snarare tvärtom. Det är viktigt att de får i sig mycket vätska. Sedan ska man ta det lite lugnt dagarna innan.

Det kan vara svårt att tvinga en del hästar att dricka mycket?

– Exakt, jag ger honom foder med äpple i. Man får lura dem lite.

Hur har du förberett dig? Har du varit inne i värmeboxen på Bosön som många andra ryttare har testat?

– Vi skulle ha gjort det men det blev inte av. Luftfuktigheten i Japan är galet hög, men det är inget man kan göra något åt. I Tryon var det väldigt varmt också, men där var luftfuktigheten 95 procent, här ska den vara 100. Luftfuktigheten är den värsta, man blir så jävla klibbig.

undefined
"Vissa ryttare kommer att bli mer påverkade av värmen i Japan. Jag tror också att det kommer att vara en fördel att ha en häst som är hetare, det blir nog lite jobbigare med en häst som är lite trögare" säger Juliette Ramel

Juliette har försökt att anpassa sig och sin häst och lagt träningspassen under dagens varmaste timmar i stället för tidigt på morgnarna. Men hon tror inte att nationer som har samma typ av väderlek som Japan kommer att ha en fördel under OS.

– Egentligen inte. De flesta länder, även Japan, förlägger sin tävlingssäsong till Europa så det är ingen som har någon fördel direkt.

Men det är kanske så att värmen kommer att påverka dig mer än Buriel?

– Man får hoppas det, ha ha.

Tidsprogram OS-dressyren

Tisdag den 6 juli: Hästarna går in i karantän i Aachen, Tyskland.
Torsdag 15 juli: Hästarna flyger från Liège, Belgien.
Fredag 23 juli: Hästbesiktning.
Lördag 24 juli: Grand prix (lag och individuellt, 30 startande).
Söndag 25 juli: Grand prix (lag och individuellt, 30 startande).
Tisdag 27 juli: Grand prix special (lagfinal, 24 startande).
Onsdag 28 juli: Hästbesiktning 2, grand prix kür (individuell final, 18 startande).

Karta: Tokyo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!