DM-åttondelen det sjätte derbyt på 17 år

Det är matchen ingen vill förlora. För första gången möts KSK och Värmbol i ett fotbollsderby.

22 maj 2019 15:44

Även om båda lagen säger att serien är viktigast, KSK för att jaga ifatt topplagen i fyran och Värmbol för att lämna botten i division 2, sticker ingen under stol med att ett derby betyder något alldeles extra.

Det är inte bara "bäst i stan" som står på spel, i potten ligger också en plats i Svenska cupen 2020. Men då räcker det förstås inte med att vinna åttondelsfinalen på Backavallen. Det krävs att ta sig hela vägen till final.

– Det spelar ingen roll om det avgörs under ordinarie 90 minuter, förlängningen eller straffsparkar. Bara vi vinner, säger KSK-tränaren Martin Halvarsson.

VFC-tränaren Tobias Sander, styrkt av 4–1-segern och första trepoängaren i serien, senast mot Södertälje tror inte att det går till förlängning.

– Den här matchen avgör vi utan förlängning, säger han.

Båda lagen hade träningsfri måndag efter sina söndagsmatcher i serien, där KSK inte bara förlorade mot topplaget Malmköping. Laget drabbades av flera skador också.

– Jag tvingas att rotera i truppen men vet inte exakt hur, säger Martin Halvarsson.

VFC ändrar också. Kvartetten Hadi Wahedi, Martin Lindgren, Joel Scherman och Matthias Karjalainen som alla började på bänken senast lär få mycket speltid.

– Målvakten Rasmus Karlsson får nog vila ett ta till och Robin Pettersson, som var utespelare och målskytt i U21-lagets 4–0-seger mot Åtvidaberg i måndags vaktar målet. Men än har jag inte bestämt laget, säger Tobias Sander.

Dock lär han välja 4-3-3 i uppställningen. Han återgick till den uppställningen senast och den blev framgångsrik där Vedran Benca fick kliva ned ett steg till mittfältet.

Senaste derbyna

2002: KSK åkte ur division 3. Värmbol slutade tvåa i division 5.

2003: 2–2 i första mötet i division 4, KSK-seger 3–0 i det andra. KSK blev seriesegrare, VFC slutade sexa.

2004: KSK åkte ur trean, VFC slutade fyra i division 4 men fick en friplats till trean.

2005: Som tabelltvåa kvalade sig KSK upp till trean, där VFC slutade sjua i västra serien.

2006: 1–1 i första derbyt i trean, VFC vann det andra med 2–1, blev seriesegrare. KSK slutade sexa.

2009: DM-semifinal med 2­–0-seger för Värmbol.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Göransson