Det är framförallt Katrineholm Griffins rugbyklubb som nyttjar fotbollsplanen vid Djulö för sina träningar och matcher. Andreas Bellström som delvis ansvarat för klubbens träningar den här säsongen var dock lugn när beskedet om bökskadorna nådde honom.

– För träningens skull så är det bara att vi håller oss till en annan del av planen. Området är så stort att jag har svårt att tänka mig att det inte skulle finnas någonstans där vi kan träna, säger han.

Däremot blir det större problem om själva spelplanen är skadad. Klubben arrangerar sin sista hemmamatch om två veckor och behöver då en spelbruklig plan. Därför åkte styrelsens Christoffer Hallberg och lagets kapten Fredrik Johansson ned till planen för att se hur illa skadad den var. Ett område om uppskattningsvis 40 kvadratmeter precis intill spelplanen är bökskadat och på planen är det tre små områden där spår syns.

Artikelbild

| Kommunjägaren Björn Granqvist.

– Vi är mest lättade att det inte är stora skador på spelplanen. Jag har aldrig varit med om att vildsvin bökat på planen tidigare, så det är svårt att säga vad man borde gjort för att förebygga. Men vi såg små skador i torsdags när vi tränade, så man kanske kunde sätta ut en vakt nu när det verkar finnas mycket aktivitet, konstaterar Fredrik Johansson.

Även om skadorna ser dramatiska ut tar kommunens ansvariga, sportcentrums Britt Fredriksson och enhetschefen för park, skog och natur vid Service- och teknikförvaltningen, Stefan Ivarsson, händelserna med ro och har redan vidtagit åtgärder.

– Spelplanen är så gott som orörd och de skadorna vi sett är inte så allvarliga. De kommer vara någorlunda lätta att åtgärda i och med att de inte är så djupa. Så rugbyverksamheten ska inte påverkas, säger Britt Fredriksson vars personal tar hand om fotbollsplanen.

Stefan Ivarsson förklarar att kommunjägare Björn Granqvist kontaktats för att minimera risken för ytterligare skador.

– Nu handlar det om att få bort djuren, säger Ivarsson.

Kommunjägaren Björn Granqvist är däremot tveksam till om det är den enda lösningen.

– Vill man verkligen säkerställa att inget händer så får man sätta upp elstängsel. Lyckas jag mot förmodan skjuta en i flocken, finns det många till. Men jag ska se vad jag kan göra när jag väl varit på platsen, säger han.

Även bågskyttebanan vid Duveholmshallen har skadats, troligtvis av vildsvin. Men det är inte bara vildsvinen som är i farten, berättar Björn Granqvist.

– Det kan vara fåglar, grävlingar, igelkottar. Därför är huvudsaken att man skyddar egendomen, säger han.